Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

6 vackra cykelleder i Sverige

Det gör dig gott att cykla! Både i kroppen och knoppen. Cykling är också ett fantastiskt sätt att uppleva omgivningarna – vad sägs om att prova någon av dessa sex cykelleder i Sverige?

cykelleder i Sverige
Bild: © Sitikka / iStock

Det finns både stora och små svenska cykelleder. Vad de har gemensamt är den storslagna skönheten de bjuder på, oavsett miljön.

3 nationella cykelleder i Sverige

För närvarande har Sverige tre nationella cykelleder. Vad menas med en sådan led? De nationella lederna för cykling är officiellt certifierade för deras fina kvalitet och framkomlighet, en certifiering som bland annat sker genom att Trafikverkets riktlinjer för ”cykelleder för rekreation och turism” följs. Vilka är de nationella cykellederna?

1. Kattegattleden (390 km)

Kattegattleden är Sveriges första nationella cykelled och utnämndes till årets cykelled i Europa 2018. Leden är 390 kilometer lång, har åtta delsträckor och sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder. Genom att cykla här får du uppleva mycket av det bästa från västkusten. Känn de salta vindarna i ansiktet!

2. Sydostleden (274 km)

Den 274 kilometer långa Sydostleden för dig genom Smålands skogar, vidare till kustlandskapet vid Skånes populära Österlen. Cykelleden är med andra ord belägen i södra Sverige och den består av sju etapper. Det här är den perfekta cykelupplevelsen för dig som gärna förenar natur med kultur.

3. Sydkustleden (260 km)

Sydkustleden låter dig uppleva de skånska sanddynerna på nära håll. De sex etapperna, som tillsammans bildar en 260 kilometer lång sträcka, för dig nämligen från Simrishamn till Helsingborg eller vice versa. Du som är upplagd för ett ännu längre cykeläventyr kan enkelt fortsätta vidare på Kattegattleden, som ju börjar eller slutar i Helsingborg beroende på vilket håll du cyklar från.

3 andra vackra cykelleder i Sverige

Utan att på något sätt göra anspråk på att ha med ALLA vackra cykelleder i Sverige – vilka tre andra leder bör du uppleva från cykeln?

4. Näckrosleden (700 km)

Sörmland är en vacker och kulturrik del av Sverige och Näckrosleden ger dig möjlighet att cykla Sörmland runt, att uppleva landskapets otaliga sevärdheter. Cykelleden är hela 700 kilometer lång och uppdelad i 14 etapper, så räkna med en ganska omfattande om än en inte så jobbig cykelresa.

5. S:t Olavsleden (ca 100 km)

S:t Olavsleden är en gammal pilgrimsled som leder in i Norge. Du kan cykla delar av eller hela leden. Här är det den del som utgörs av 100 kilometer svensk fjällnatur vi tipsar om. Hela sträckan är såklart magnifik! Den vackra cykeleden i Sverige sträcker sig från Östersund till Åre och ger fina chanser att beundra det södra Norrland.

6. Sverigeleden

svenska cykelleder
Bild: © Frank and Helena / iStock

Sverigeleden är en rikstäckande cykelled och låter dig upptäcka samtliga svenska landskap – utom Gotland. Huvudleden går från Helsingborg i söder till Karesuando i norr, vilket är en längd på hela 2 620 kilometer. Därutöver finns en mängd alternativa cykelleder genom Sveriges landskap och som ingår i Sverigeleden.