Resor & Upplevelser

5 vackra slott i Sörmland

Det finns så mycket fint att se och göra i Sörmland…

vackra slott i Sörmland
Bild: © onfilm / iStock
På bilden ser du Gripsholms slott.

… som att besöka något av de vackra slotten i landskapet.

1. Gripsholms slott

Gripsholm slott
Bild: © Tem65 / iStock

Gripsholms slott är ett av Sörmlands – och egentligen ett av Sveriges – mest ikoniska slott. Det byggdes på 1500-talet och är känt som Gustav Vasas slott. Även kungligheter såsom Hedvig Eleonora och Gustav III präglar såväl slottets historia som utseende. Under framför allt sommarmånaderna hålls Gripsholm öppet för slottsvisningar.

2. Julita gård

Julita gård ligger vid sjön Öljaren och drivs av Nordiska museet. Genom att hålla slottet och dess omgivande parker öppna för allmänheten ger museet en inblick i hur livet kunde te sig på en gård i det tidiga sörmländska 1900-talet. Strosa runt i och lär dig mera om växter i exempelvis frukt- och örtträdgården.

3. Ericsbergs slott

Ericsbergs slott i Katrineholm är magiskt vackert där det ligger vid den dimmiga Ericsbergssjön i Sörmland. Det är ett av Sveriges mest välbevarade barockslott och har anor som sträcker sig tillbaka till slutet på 1600-talet. Harmonisk symmetri ett är av ledorden här…

4. Taxinge slott

vackra slott i Sörmland
Bild: © LordRunar / iStock

Taxinge slott i Nykvarn har även ett annat namn: Kakslottet. I den stämningsfulla 1700-talsmiljön finns ett helt förtjusande slottscafé. Visste du att Taxinge-caféet har norra Europas största kakbord? Förutom mängder av kakor kan du kalasa på otaliga sorters tårtor och bröd. Bjud familjen eller vännerna på den lyxigaste fikan på ett av Sveriges kanske vackraste caféer – Taxinge är helt klart ett sevärt besöksmål för dagen.  

5. Stjärnholms slott

Stjärnholms slott är en annan vacker plats i Sörmland och har också ett magnifikt läge vid en sjö. Du kan bo på slottet, självklart i form av övernattning på slottshotellet. Rummen har mycket 1700-talskänsla i sig och är fulla av historisk atmosfär. Det finns för övrigt andra slott i Sörmland du kan bo på, såsom på Södertuna slott, Båsenberga Hotell & Konferens och på Dufweholms herrgård.