Inredning & Trädgård Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

5 vackra strandfynd du kan samla på och pyssla med

Vågorna spolar upp många vackra skatter på stranden…

vackra strandfynd du kan samla på
Bild: © Vale’ Tamblay via Pexels

… och dessa skatter kallas strandfynd. Du kan samla på och pyssla med strandfynden – här har du fem exempel på vad du kan hitta och göra:

1. Snäckskal

Det är något visst med skalen från snäckorna och musslorna, så visst att man gärna plockar upp och tittar närmare på dem. Kanske tycker man att de är så fina att man tar med sig några hem. Att samla på snäckskal är vanligt just för att skalen kan användas till mycket. Du kan använda dem som dekorationer i blom- och ljusarrangemang, alternativt som bordsdekoration. Du kan även rita och måla på skalen, eller borra i hål i dem så att du kan göra smycken av dem.

2. Drivved

drivved på stranden
Bild: © Laurie Kingdon via Pexels

Om du har tur kan du hitta drivved på stranden. Drivved är trä som driver runt i havet och som kan spolas upp på land. Vattnet och sanden slipar träet så att det blir mjukt och rundat, oftast finns barken inte kvar. Du kan skapa mycket fint med drivved, som att bygga möbler av det eller att hänga det som en takdekoration. Vid mindre bitar kan du limma andra småpyssel, som stenar med målade ögon, mitt på eller borra hål så att du får en ljusstake. Drivved är helt enkelt ett fantastiskt strandfynd och i kreativa händer kan det bli unika skapelser.

3. Tång

Visste du att du kan pressa tång som du pressar blommor och löv? Plocka tång i vattenbrynet och lägg den sedan i en växtpress för att skapa ett strandkonstverk.

4. Stenar

Havet slipar stenar mjuka och runda, och dessa strandfynd är därför härliga att bära i handen. Plocka stenar och måla något fint på dem. Att krama om en slät sten i handen kan vara riktigt avkopplande.

5. Glasbitar

Även glas slipas i havet och får därmed mjuka kanter. Nu är ju glasbitar på stranden inget bra, men om du skulle hitta det bör du plocka upp det. Om biten är fin kan du ta hem den och använda den som pynt eller pyssel. Du kan exempelvis använda glasbitar som smyckesdelar. Annars får du gärna kasta bitarna du hittar, så att varken människa eller djur riskerar att trampa på dem och skada sig.

Vilket är ditt finaste strandfynd?