Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

6 fantastiska hälsoskäl att ha trädgård

Har du trädgård? Grattis! Då har du fantastiska förutsättningar att påta dig till bättre hälsa. Det kräver dock faktiskt trädgårdsarbete…

bättre hälsa av trädgårdsarbete
Bild: © ljubaphoto / iStock

1. Självförtroendet får växtkraft

All den kärlek och omsorg du ger trädgården får den att stå i blom. Det är så oerhört stärkande att ha lagt ner sin själ i något och se hur det bokstavligen växer, växer och växer – och att få växa i takt med det i form av ny kunskap och erfarenheter.

2. Hjärtat slår stadigare

Trädgårdsarbete ger dig bra motion. Du både bränner kalorier och stärker hjärthälsan när du pysslar i rabatterna, växthuset eller i grönsakslanden. Lite hederligt påtande i trädgården är underskattat som träningsform men kan minska risken för att få en hjärtattack och stroke på samma sätt som vanlig träning kan.

3. Stressnivåerna sjunker snabbt

Du som brukar arbeta i din trädgård vet hur avkopplande det kan vara. Det är inte bara en vag känsla, utan en positiv kroppsreaktion forskare har kunnat mäta. I en holländsk studie utsattes två olika deltagargrupper för stress. Den första gruppen fick direkt efteråt ägna sig åt trädgårdsarbete medan den andra inte gjorde något. Stressnivåerna sjönk snabbt hos deltagarna i den första gruppen – och i den andra gruppen? Där var det svårare att varva ner.

bättre hälsa av trädgårdsarbete
Bild: © eclipse_images / iStock
Sedan är det ju hjärtevärmande fint att få dela trädgården med någon…

4. Humöret blir på topp…

… och hemligheten till det plötsliga uppsvinget har hela tiden funnits i jorden. I jorden finns nämligen bakterien mycobacterium vaccae. När du andas in den kan du nästan bli lite yr av glädje. Naturens under, alltså!

5. Sömnen blir bättre

Solljus och fysisk aktivitet påverkar sömnen till det bättre. Under trädgårdsarbetet får du bådadera – så inte att undra på att du sover som en stock på natten.

6. Händerna blir starkare

Trädgårdsarbete innebär väldigt mycket jobb med händerna. Du gräver, rycker och planterar, och tränar under tiden upp handstyrkan.

bättre hälsa av trädgårdsarbete
Bild: © shapecharge / iStock

Källor: UNC Health Talk (Healthtalk.unchealthcare.org); Journal of Health Psychology; Discover Magazine (Discovermagazine.com)