Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer

8 oväntat smutsiga platser i hemmet

Ingen läsning för oss med bacillskräck.

bakterier i hemmet, smuts hemma
Bild: © ljubaphoto / iStock

Det spelar ingen roll hur mycket du skrubbar och skurar. Hemmet blir aldrig fritt från smuts och baciller. Till och med i de mest renliga hem finns bakterier, virus och jästsvampar – och bokstavligen skit. Dörrhandtag, kranar och disktrasor är givna platser med mycket smuts men det finns också många oväntat snuskiga ställen – kan du gissa vilka?

1. Kaffebryggaren

Från streptokocker till ehec – i kaffebryggaren frodas alla typer av bakterier. Det visar mikrobiologiska provtagningar gjorda av exempelvis forskare vid Loyola University i Chicago. Plötsligt känns morgonkaffet inte lika fräscht…

2. Tandborsthållaren

En tandborsthållare i närheten av toastolen är inte det härligaste. Varje gång du spolar skvätter partiklar från toan till tandborsten i hållaren. Kanske inte så förvånande att många tandborstar har samma innehåll som toalettborstar – förutom jäst och mögel. Enligt en undersökning från National Sanitation Foundation i USA kan så många som 27 procent av hemmen ha tandborstar med både ehec och salmonella, som exempel på skitiga bakterier.

3. Toaletthandduken

Även toaletthandduken riskerar att bli en bakteriehärd. Om du inte byter den åtminstone varannan dag är det renare att doppa ansiktet i toaletten än att torka av det på handduken. Japp, på allvar.

4. Diskhon

Diskhon kan vara den näst smutsigaste platsen i hemmet. Här samlas såväl ehec som mögel – och allt däremellan. För att hålla diskhon hyfsat ren bör du desinficera den minst två gånger i veckan. Gärna oftare.

bakterier i hemmet, smuts hemma
Bild: © Capuski / iStock

5. Mattan

En matta kan rymma upp till åtta gånger mer smuts och damm än en stadsgata. Otroligt! Det skadar alltså inte att tvätta den ofta för ett renare hem.

6. Sminkväskan

Sminkväskan följer med lite varstans. Du rotar runt bland och tar i de olika sminkprodukterna, applicerar puder på gammal hud och så vidare. Sätten att kontaminera sminkväskan och produkterna är oändliga och den är en plats där mikroberna verkligen älskar att vara. Det är viktigt att tvätta sminkborstarna ofta och att byta ut sminket då och då, annars ökar risken att få hud- och ögoninfektioner.

7. Tvätten

Bakterier älskar att vara i fuktiga miljöer, som i blöt tvätt du låter ligga kvar i tvättmaskinen. Flytta alltid över tvätten direkt till torkskåpet eller torktumlaren.

8. Hundmatskålen

Hundmatskålen är en bakteriehärd nästan i klass med disktrasan. Du vet den där undersökningen från National Sanitation Foundation vi nämnde tidigare i artikeln? Just denna undersökning visar att djurmatskålen kan vara den fjärde smutsigaste platsen i hemmet – och här kan det röra sig om skadliga bakterier, som salmonella. Det går inte ens att diska matskålen ren från salmonellabakterierna, då det krävs betydlig varmare vatten än diskvatten.

bakterier i hemmet, smuts hemma
Bild: © ChristopherBernard / iStock

Äckligt, eller hur? *Ryser.* Kom bara ihåg att alla bakterier i hemmet inte är skadliga och att det omöjligt går att städa bort allt. Allt ska inte ens städas bort.

Text: Sandra Jönsson
Källor: Nsf.org (National Sanitation Foundation); Healtline.com; Housebeautiful.com