Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

11 tips för en bekvämare flygresa

skön flygresa

Från större rörlighet till hjälp med flygförseningen – hur får man en bekväm flygresa?

bekväm flygresa, skön flygresa
Bild: © Imgorthand / iStock

1. Bekväma kläder ger mer rörelseutrymme

Det gör nästan lite ont i oss att säga det här: bekväma kläder är A och O för att också flygresan ska bli skönare. Ha gärna löst sittande kläder – helst med resår – i exempelvis jerseytyger. Vi som själva kämpar med värk och IBS tycker det blir rentav obehagligt när kroppen sväller upp i de annars trånga och tryckande kläderna. Med rätt kläder får kroppen oväntat mycket rörelseutrymme i det begränsade utrymme flygstolen innebär.

2. Stödstrumpor håller vattnet borta från benen

Vissa kroppar samlar på sig vätska lättare än andra. Det kan bero på sjukdom eller att kroppen är lite trögare än vad den kanske borde vara. Oavsett den bakomliggande orsaken kan du motverka svullna, vätskefyllda ben genom att ha på dig stödstrumpor. Hur många gånger har strumporna inte räddat oss under både flygturer och väntan på försenade flyg? Många.

3. Sitta i bara sockar ger också skönare flygresa

Bekväma kläder under flygresan gäller såklart från topp till tå. Skippa klackskorna och kängorna med tusen snören och res i sneakers eller andra skor du enkelt kan hoppa i och ur under kontrollerna på flygplatsen. Prova att vara ”barfota” under flygresan. Det kan göra all världens skillnad för bekvämligheten så länge du har ett par varma, gosiga sockar på dig.

4. Extra benutrymme minskar krämporna i kroppen

För att inte gå under av krämpor de senaste flygresorna har vi valt till extra benutrymme. Det låter som ett dyrt tillval, vi vet, och det är av den anledningen vi så ofta inte ens har kollat vad det kostar. Ett av våra bästa tips för en bekvämare flygresa är att kolla upp vad du faktiskt måste betala för det extra benutrymmet. Det kan nämligen vara billigare än vad du tror och göra flygturen oändligt mycket härligare. Att kunna sträcka ut benen ftw!

5. Kudde, ögonmask och öronproppar avstressar…

… genom att låta dig luta dig tillbaka och stänga flygplansmiljön ute. Spara nacken och sinnena till när det verkligen gäller, det vill säga när planet har landat och du äntligen nått resmålet. Låna en filt på flyget för både värme och mys.

bekväm flygresa, skön flygresa
Bild: © stock_colors / iStock

6. Musik och brus ger ökad avkoppling

Har du provat att lyssna på klassisk musik eller naturljud när du ska koppla av i en bullrig miljö? Just bruset från naturljud på exempelvis Spotify är på riktigt något av det bästa som hänt oss, och vi kan varmt rekommendera regnljuden som lyckas hålla bullret borta. Vi måste dock utfärda en varning för att det smattrande regnet är så avkopplande att lyssna till att det finns en risk att du somnar.

7. Lite planering får tiden att gå fortare

Med lite planering kan du skynda på tiden. Detta gäller främst under långa flygresor. Flygresan kan vara det perfekta tillfället för dig att stuva undan arbete – om du nu måste jobba – läsa underhållande böcker eller för att titta på filmerna du inte hunnit se på bio. Somliga tar med sig stickningen ombord och verkar stortrivas med pysselstunden. Det går såklart lika bra att sova genom hela resan – planera då inför det och ta med dig de nödvändiga sakerna för en skön sömn.

8. Vätskepåfyllnad minskar risken för uttorkning

Det är lätt att bli uttorkad under flygresan. För att motverka uttorkning måste du alltså se till att dricka vatten eller annan vätska. Undvik vätskorna som torkar ut kroppen, som alkohol och kaffe. Om din kropp har en tendens att samla på sig vätska när du flyger bör du försöka hitta en balans mellan att dricka för mycket och för lite – för inte heller uttorkning är bra. På tal om uttorkning… Visste du att luftfuktigheten på ett flyg är ungefär 10 procent? Detta kan jämföras med den normala rumsfuktigheten på 30 till 65 procent. Huden och ögonen blir torra för att luften på flygplanet är så torr. Förbered dig hemma genom att smörja in dig med återfuktande krämer. Det ökar chanserna att du slipper kliande hud väl under flygresan.

bekväm flygresa, skön flygresa
Bild: © Marija Jovovic / iStock

9. Mellanmål stillar hungern och ger energi

Packa alltid med dig ett lättare mellanmål. Det är inget vidare skönt när hungern slår till på flygresan. Väl på flygplanet finns det visserligen tilltugg i form av chips och godis, men du mår som allra bäst av något nyttigare och matigare. Ta hänsyn till luftburna matallergier när du förbereder mellanmålet – kan du hitta ett bra alternativ till exempelvis jordnötter?

10. Tömda fickor gör det bekvämare att sitta

Så simpelt men användbart: glöm inte att tömma fickorna innan du sätter dig tillrätta i flygstolen. Tro oss, du kommer sitta mycket, mycket bekvämare.

11. Planering och hjälp spelar roll för upplevelsen

Det finns mycket du kan göra själv för en bekvämare flygresa. Gör en packlista, packa handbagaget smart, klä dig skönt och checka in i god tid för att börja resan med glädje i stället för med stress och frustration. Så kan vi sammanfatta det hela. Under resan kan dock oförutsedda saker hända. Du kan tappa saker eller drabbas av flygförseningar. Hur jobbigt är inte det sistnämnda på en skala från 1 till 10? 11. Man ska både reda upp flygförseningen på plats och sedan när man kommit hem… AirHelp är ett företag med visionen att göra det ännu lättare att slappna av under flygresan. Tack vare deras stöd behöver du inte reda upp trasslet efter flygförseningen på egen hand. De sköter kontakten med bland annat flygbolaget – ett smidigt sätt att undvika gråa hår i förtid och att få pengarna du borde få tillbaka.