Blåbär är fantastiskt gott! Och de blå bären är dessutom supernyttiga – här har du sex hälsoskäl att äta blåbär.
Sommartid innebär blåbärstid. Beroende på vädret och var i Sverige du befinner dig mognar bären olika tidigt, och hur mycket blåbär som finns kan också variera från år till år. Tack vare bärets nyttiga innehåll brukar det kallas för en superfood.
Det är dessutom en superfood som du kan plocka gratis i naturen. Du behöver bara göra dig besväret att bege dig till skogen och leta efter blåbärsrisen, från vilka du sedan kan skörda med hjälp av en bärplockare.
1. Blåbär innehåller många näringsämnen
Få kalorier och ändå många näringsämnen, det är utmärkande för blåbär, menar Medicalnewstoday.com i en artikel. Och det är just detta som gör att bäret klassas som en superfood. Blåbär innehåller bland annat rikliga mängder vitamin C, vitamin K och vitamin B6. Förutom detta innehåller blåbär järn, kalium, kalcium, magnesium och så vidare.
2. En näve blåbär ger bra mättnadskänsla
Eftersom blåbär är fiberrika ger de en bra mättnadskänsla. Ät en näringspackad näve bär till mellanmål och få därmed ett stabilt blodsocker liksom smidiga tarmrörelser. Det sägs att blåbär kan såväl främja ämnesomsättningen som lindra förstoppningsbesvär.
3. Intag av det blåa bäret stärker skelettet
Mixen av näringsämnen – exempelvis den rikliga mängden K-vitamin – i blåbären bidrar till en bättre skeletthälsa. Det ena näringsämnet främjar upptagningen av det andra, och därför är kombinationen av vitaminer och mineraler bra. Ät med andra ord blåbär för ett starkare skelett och därmed för att minska risken för benfrakturer.
4. Denna superfood kan ge en bättre hudhälsa
C-vitamin ger kollagenet näring och därför är det viktigt att få i dig vitaminet för hudens skull. Blåbär är rika på vitamin C och främjar därför hudhälsan. I synnerhet skyddar det huden mot skadliga solstrålar och luftföroreningar, som både kan ge rynkor och allvarliga hudförändringar.
5. Att äta blåbär kan sänka blodtrycket
Näringsinnehållet – däribland kalium, kalcium och magnesium – kan sänka blodtrycket, stabilisera det. En kost som innehåller låga doser av dessa mineraler kan ge ett högt blodtryck, har man funnit tecken på.
6. Blåbären kan ge en bättre hjärnhälsa
Blåbär innehåller färgämnet antocyanin som i sig stimulerar nybildningen av hjärnceller. Det finns tecken på att blåbärsintag kan skydda mot vissa åldersrelaterade minnesförändringar, ge en vassare tankeskärpa och förbättra korttidsminnet.
Källa: Medicalnewstoday.com