Hösttema Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

6 hälsoskäl att promenera i regnet

Se regnet som en inbjudan till att under en promenad tillbringa tid med dig själv och öka välbefinnandet i såväl kroppen som knoppen…

hälsofördelar med att gå, bra hälsa promenader, höstpromenader

Mindre folk Det finns alltid tappra fotgängare som traskar runt oavsett väder. Så det är svårt att hitta en plats där man kan vandra helt ensam. Regniga dagar ökar dock chanserna att få ett eget rum att spatsera i, om inte annat möter man färre fotgängare under promenaden. Vi tycker själva att promenera i regnet är ett av de bästa sätten att få egentid. Prova när du behöver tillbringa tid med bara dig själv!

Renare luft Luften inte bara känns renare den blir faktiskt renare av regnet. Under en regnpromenad kommer du därför kunna andas den friskaste luften. Vetenskapen stöder bilden av renare och friskare luft under ett regnfall. Massachusetts Institute of Technology – känt som MIT – har exempelvis uppmätt att luften renas av regnet. Regndropparna drar till sig smutsiga partiklar i luften och… ja, vi vill helst inte veta var partiklarna hamnar sedan.

Lugnande doft Regn doftar ljuvligt. Regndoften gör promenaden ännu mera njutbar. Visste du att doften av regn också lugnar? När regnet och jorden blandas bildas mycket förenklat en kemisk reaktion. Den kemiska reaktionen ger upphov till den så karakteristiska regndoften ”petrichor”, som har en lugnande effekt på oss.

Vårdande fuktighet Fuktig luft fuktar huden och håller troligen en stor del av luftburna virus i schack. Luftfuktigheten måste vara minst 43 procent för att den ska få effekt på virusen i luften.

Bättre motion Flera studier – till exempel en i International Journal of Sports Medicine – visar att träning och motion i kallt väder gör så att man förbränner ännu fler kalorier. En rask promenad i kallt regn kan därför ge dig riktigt bra motionsresultat.

Stärkande upplevelse Regn är ofta en symbol för rening – och det är en symbol som går att applicera på vårt psykiska välbefinnande. En promenad är sig i stärkande för psyket. Att gå gör att vi lättare varvar ner och rensar tankarna. Både kroppen och knoppen vaknar av de kalla dropparna. Med blodet som pumpar runt och huvudet som skärps kan regnpromenaden ge nya perspektiv på små som stora utmaningar i tillvaron.

Glöm inte regnkläderna! Det är onödigt att dra på dig en förkylning för att du slarvat med klädseln.

Text: Sandra Jönsson
Källor: Footfiles.com; MIT News; Live Science; Journal of Sports Medicine
Bild: © kichigin19 / Adobe Stock