Psykologi & Livsstil

Psykologens 6 anledningar till varför du ska tillbringa tid med bara dig själv

Det händer att ensamhet ses som något dåligt. Många gör sitt bästa för att alltid vara uppkopplade och att vara omgivna av människor. Det är bra att umgås! Men att aldrig ge dig tid för dig själv medför att din hjärna inte får återhämta sig och ladda om. På så sätt minskar din förmåga till koncentration, kreativitet och produktivitet. Här listar Bättre hälsa 6 anledningar till varför du ska tillbringa tid med bara dig själv!

ensamhet, vald ensamhet, andrum, kreativitet, fokus, koncentration, krav på att vara social

I dagens uppkopplade samhälle är att vara ensam en svårbemästrad konst, skriver psykologen Sherrie Bourg Carter på Psychology Today. Att ensamhet dessutom förknippas med negativa saker, såsom att verkligen vara ensam, utstött, ledsen och rentav att vara socialt oförmögen, har gjort att tillbringa tid på egen hand betraktas som något mindre bra. Bourg Carter vill göra oss uppmärksamma på att ensamhet och att spendera tid på egen hand kan stärka dig mentalt och socialt. Här kommer hennes sex anledningar till varför du ska tillbringa tid med bara dig själv.

1. Att tillbringa tid med dig själv hjälper din hjärna att vila, återhämta sig och ladda om

Din hjärna behöver – precis som din kropp – vila. Att alltid vara uppkopplad eller att var omgiven av människor utsätter din hjärna för stor press, detta för att du bombarderas med intryck och tankar och inte får möjlighet att sortera dem. Genom en stunds ensamhet kan du dels ge din hjärna en chans till lugn och ro, dels sortera tankar och få nytt fokus.

2. Att spendera tid med dig själv gör att du lättare kan koncentrera dig och gör dig därför mer produktiv

Ju fler distraktioner du har omkring dig, desto svårare blir det att koncentrera dig och att få saker gjorda. Ibland behöver du egentid för att kunna avverka en lång lista med måsten – och det bästa av allt är att du, eftersom du är så koncentrerad, undanstuvar jobbet snabbare!

3. Att tillbringa tid med dig själv gör det lättare att hitta dig själv och att höra din ”inre röst”

När du är i en grupp gör du ofta det som gruppen gör. Detta stärker förstås din delaktighet i gruppen, och det är inget negativt. Ibland glömmer du dock bort dig själv och vad som är viktigt för dig, något som en stund för dig själv kan råda bot på!

4. Att spendera tid med dig själv ger utrymme för djupa tankar och nya idéer

Att alltid vara uppkopplad och umgås med människor får dig inte bara att tappa fokus, det kan också göra dig mindre kreativ och produktiv. Kreativitet och produktivitet kräver både gemenskap och tid för kontemplation. Så ge dig tid till att tänka, det kan vara början på nästa lysande idé och projekt.

5. Att tillbringa tid med dig själv kan hjälpa dig att lösa svåra problem

Det spelar ingen roll om informationen är analog eller digital, så länge du bombarderas med intryck och information, som ju alla samtal medför, är det svårt för dig att sortera och tänka klart. Om du står inför ett svårt problem eller befinner dig i en jobbig situation, kan du behöva egentid för att hitta en lösning.

6. Att spendera tid med dig själv kan stärka dina relationer

Det finns en risk att du tar de människor du pratar med hela tiden för givna. Efter att du har spenderat tid med dig själv uppskattar du ofta att träffa människorna i ditt liv och har fått nya perspektiv på varför du tycker så himla mycket om dem. För att ha bra och fina relationer måste du också vara bra mot och känna dig själv. Genom att ha egentid lär du känna såväl dig själv som människorna i din omgivning.

Text: Sandra Jönsson
Källa: Psychology Today
Bild: © apitsada / Dollar Photo Club

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.