Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

6 saker du inte visste om att vara vänsterhänt

Ungefär tio procent av befolkningen är vänsterhänta. För en person som är högerhänt kan det vara svårt att lägga märke till att vi lever i ett samhälle som premierar högerhänta och där högerhänthet utgör normen. Här berättar Bättre hälsa om 6 saker du inte visste om att vara vänsterhänt!

1. Det handlar inte bara om gener

Forskare vet inte exakt varför vissa personer blir vänsterhänta, men det sägs att gener påverkar i ungefär 25 procent av fallen. Vänsterhänthet tenderar att finnas i samma släkt, men det är till exempel vanligare att generna i släkten avgör längd.

2. Det kan vara kopplat till stress under graviditeten

En brittisk studie visar att gravida personer som lider av stress har större benägenhet att röra sina ansikten med sin vänstra hand istället för med den högra. Forskare säger att detta skulle kunna vara det första tecknet på att barnet kommer bli vänsterhänt. En studie som gjordes i Sverige år 2008 gick ut på att studera kopplingen mellan en deprimerad person under graviditeten och vilken hand som var den dominanta hos deras barn vid fem års ålder. Resultatet visade att de i de flesta fallen var ambidextriösa eller vänsterhänta. Andra studier visar att barn med låg födelsevikt eller barn med äldre föräldrar är mer benägna att bli vänsterhänta.

3. Det kan finnas samband mellan vänsterhänthet och bröstcancer

En studie som publicerades i British Journal of Cancer 2007 visar att vänsterhänta har högre risk att drabbas av bröstcancer. Huruvida detta stämmer eller inte kan bara framtida och ytterligare forskning bekräfta.

4. Det kan finnas kopplingar till vissa sömnproblem

Vänsterhänta tycks ha en större benägenhet att gå i sömnen eller sparkas och slåss mycket när de sover. En studie från 2011 visar att 69 procent av högerhänta har dessa problem medan 94 procent av vänsterhänta har det.

5. Det kan vara kopplat till lägre lön

Oavsett om det är kognitiva, mentala eller fysiska skillnader mellan höger- och vänsterhänta leder det till en skillnad i folks liv i verkligheten. 2014 gjordes en studie på Harvard som visade att vänsterhänta tjänar mindre pengar, mellan 9 och 19 procent. Löneskillnaden mellan höger- och vänsterhänta var under tiden för studien 2 500 dollar för män och 3 400 dollar för kvinnor. Det rapporterades även om att vänsterhänta har större benägenhet att hoppa av skolan och att jobba med ”mindre krävande” jobb.

6. Det spelar inte så stor roll vilken hand som är din dominanta

Ärligt talat har det visat sig att skillnaderna som kan ses mellan höger- och vänsterhänta personer är väldigt subtil. Det går heller inte att isolera någonting till att enbart handla om exempelvis vänsterhänthet – det är alltid fler faktorer som spelar in i saker som händer.

Text: Jon Glentz.
Källa: Health.com.
Bild: © goodwin_x / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.