Kroppen & Kurer

10 huskurer mot mjäll

Mjäll kan vara ett resultat av t.ex. torr hårbotten, seborroiskt eksem (mjälleksem) eller psoriasis och kan klia något alldeles djävulusiskt. Inspirerade av livsstilsmagasinet Reader’s Digest tipsar Bättre hälsa och skribenten Jon Glentz om 10 huskurer mot mjäll som är tänkta att såväl förebygga som att lindra.

1. Aspirin

Aspirin innehåller salicylsyra, vilket också är en ingrediens i många schampon mot mjäll. Krossa två tabletter till ett pulver och lägg det i den mängd schampo eller balsam du brukar använda när du tvättar håret. Låt det vara i håret i 1-2 minuter, skölj sedan noga.

2. Tea tree-olja

En studie har visat att schampon som innehåller fem procent tea tree olja gör märkbar skillnad på att minska mjäll. Häll lite olja i ditt vanliga schampo eller använd oljan direkt i håret.

3. Bikarbonat

Blöt håret och massera in bikarbonat. Låt bli att använda schampo. Bikarbonat gör så att mjäll orsakat av “överväxt” kan minska. Håret kan kännas torrt i början, men efter några veckor kommer din hårbotten börja producera naturliga oljor som gör ditt hår mjukare och mjällfritt. Håret kan också bli torrt om du har för mycket bikarbonat. En tumregel är att använda 1-3 matskedar per tvätt.

4. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger ändrar pH-värdet i din hårbotten och gör det svårare för jästsvamp att växa. Blanda lika mycket vatten som äppelcidervinäger i en sprayflaska och spraya i din hårbotten. Lägg en handduk runt ditt hår och ha den där i åtminstone 15-60 minuter. Du kan tvätta ur vinägern efteråt om du vill, men det behövs inte. Lukten kommer försvinna när håret har torkat.

5. Kokosolja

Innan du duschar kan du massera in 3-5 matskedar med kokosolja i din hårbotten och låta det vara där i en timme. Därefter kan du antingen skölja ur det eller låta det vara kvar och bara kamma ut det i resten av håret så det blir mer jämnfördelat.

6. Citron

Massera in två matskedar citronjuice i hårbottnen och skölj sedan med vatten. Blanda därefter citronjuice med vatten och häll över ditt hår.

7. Salt

Salt fungerar bra för att skrubba bort mjäll före schamponering. Massera in det i hårbottnen (blöt ej innan) och jobba igenom hela håret med det. Du kommer märka att du fått bort mjället efteråt.

8. Aloe vera

Undvik att riva och klia i hårbotten genom att massera in aloe vera i den istället. De lugnande effekterna från växten kommer dämpa klådan.

9. Vitlök

Vitlök är antibakteriellt och svampdödande och är bra för att få bort mjäll orsakat av bakterier. Mosa vitlök och knåda in det i hårbottnen. För att undvika eventuell lukt kan du blanda vitlök med honung och massera in i hårbottnen innan du tvättar håret.

10. Olivolja

Gör en inpackning av olivolja och låt den sitta i över natten. Massera in cirka tio droppar i hårbotten och täck över med en badmössa över natten. Skölj bort det på morgonen.

Källa: Reader’s Digest. 

Text: Jon Glentz.

Läs: 16 tips på hur du kan använda kokosolja i vardagen, 9 vetenskapliga studier om chiafröns hälsofördelar och DIY – Så använder du honung i din kroppsvård.

Bild: © Lars Zahner / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.