Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

6 saker jag absolut inte var förberedd på när jag fick fibromyalgi

Att fibromyalgi kan medföra en extremt jobbig smärta i hela kroppen har säkert de flesta hört talas om. Men den kroniska sjukdomen innebär oändligt mycket mer än värk, som om ständig smärta inte vore nog. Här kommer 6 saker jag absolut inte var förberedd på när jag fick fibromyalgi! 

fibromyalgi, smärta, kronisk smärta, värk, kronisk värk, sjukdom, kronisk sjukdom, kroniska sjukdomar, fibromyalgisymptom, trötthet, utmattning, utmattad, bättre hälsa, hälsa, må bra, bra hälsa

  1. Jag var absolut inte förberedd på att jag skulle få massa andra symptom förutom smärtan. IBS, glömska, balanssvårigheter, sömnproblem, överkänslighet mot ljus, ljud och beröring – fibromyalgismärtan kommer inte ensam!
  2. Jag var absolut inte förberedd på tröttheten som kan göra mig helt utslagen. Jag vill så j*kla mycket varje dag, gör upp en lista före läggdags varje kväll och säger mig att nästa dag kommer bli awesome. Viljan, peptalket och planerna till trots vaknar jag upp med en total utmattningskänsla dagligen. Planerna får ge vika för tröttheten och det händer alltför ofta att jag måste säga till människorna i mitt liv att jag inte orkar ses idag heller. Hur mycket jag än vilar försvinner inte utmattningskänslan.
  3. Jag var absolut inte förberedd på hur ensam jag skulle känna mig ibland. Ända sedan jag var barn har jag alltid älskat att tillbringa tid med bara mig själv. Ensamhet har aldrig skrämt mig förut, men på sistone har jag upplevt att jag har tvingats in i en ensamhet. Jag håller inte för att jobba på ett vanligt 9 to 5-jobb, träffar inte mina nära och kära så ofta som jag skulle vilja göra och drar mig för att gå på sociala tillställningar, och detta på grund av att värken och tröttheten blir ännu sämre när jag pressar kroppen för hårt. Till slut är det ganska många som ger upp hoppet om mig eftersom de har svårt att förstå att man kan ha så ont och vara så trött att man tackar nej till en inbjudan två-tre gånger efter varandra.
  4. Jag var absolut inte förberedd på att handla mat skulle kunna suga musten ur mig. Aldrig att jag ens i mina vildaste fantasier hade kunnat föreställa mig att handla mat i en halvtimme-timme skulle leda till att jag var tvungen att vila flera timmar efteråt. Att bära matkassarna kan vissa dagar göra så ont att ögonen tåras, kroppen börjar skaka och att jag tappar påsarna.
  5. Jag var absolut inte förberedd på att borsta tänderna skulle kunna vara en kamp. Precis som med alla vardagliga sysslor kan något så enkelt som att sköta sin personliga hygien vara riktigt, riktigt tufft när man har fibromyalgi. De dagar händerna gör jätte-jätteont kan det exempelvis vara svårt att greppa tandborsten. Nej, jag skämtar inte; till och med en så enkel sak…
  6. Jag var absolut inte förberedd på att jag kan må hyfsat en dag och skit en annan… Alla. Dagar. Är. Inte. Skit. Tvärtom har jag många bra dagar, dagar när värken och tröttheten inte knockar mig. Men ack, vad lätt det är att glömma sig och sin situation dessa dagar! Jag vet inte hur det är med dig, jag tenderar i alla fall att ta i särskilt mycket de dagar jag känner mig bättre. Kanske passar jag på att umgås med mina nära och kära, putsa fönstren, göra klädinköp, att gå några extrakilometrar och/eller att plocka fram hantlarna… Om jag tar ut mig och pressar kroppen hårt de dagar jag mår okej, blir jag ofta liggande platt fall dagen därpå. Det här med balans i tillvaron är svårt. Jag övar på det hela tiden och tycker själv att jag lär mig mer och mer om min fibromyalgi för var dag som går.

Bild: © anetlanda / Adobe Stock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.