Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Dubbdäck till cykel – och andra tips för säker vintercykling

vinterdäck till cykel

Du behöver inte ställa cykeln bara för att det är vinter. Tvärtom kan du cykla året runt. Det gäller dock att rusta cykeln för väderleken och här tipsar vi bland annat om hur dubbdäck till cykel gör tvåhjulsfärden säkrare.

dubbdäck till cykel
Bild: © DutchScenery / iStock

Så här mitt i sommaren känns vinterhalvåret långt borta. Frostnätterna är dock snart här och så även den ishala marken. Med rätt cykeltillbehör kan du fortfarande njuta av dina välgörande cykelturer till jobbet och i naturen – nästan oavsett markunderlaget. På Tooorch.com hittar du exempelvis mängder av olika vinterdäck till cykeln.

Därför bör du använda dubbdäck till cykel

Du bör använda dubbdäck för cykel av samma anledning som du använder dubbdäck till bilen. Skälet är att det helt enkelt är säkrare med vinterdäck under vintern, att den enkla detaljen kan minska risken för halkolyckor med cykeln. Hur skiljer sig dubbdäcken från vanliga cykeldäck? Till skillnad från de vanliga däcken ger cykeldubbdäcken ett bra grepp på underlag av snö och is. Greppvänligheten har att göra med den mjukare gummiblandningen i däcken, menar Tooorch.com. Gummit tenderar nämligen att bli hårdare ju kallare det är och den extra mjukheten väger upp för kylans direkta påverkan.

Andra viktiga tips för säker vintercykling

Vad mera bör du tänka på för att cykla säkrare i vinter?

  • Cykla med hjälm för det kan göra all världens skillnad när olyckan är framme.
  • Ha fungerande cykellampor eftersom det annars blir svårt att se dig i vintermörkret.
  • Bär synliga kläder och reflexer för att underlätta för resten av trafikanterna att se dig när det är mörkt ute. Tack vare att du syns i mörkret kan trafikolyckor undvikas. Man kan aldrig vara nog försiktig i trafiken!
  • Tvätta av och underhåll cykeln för att undvika onödigt krångel. Salterna och dylikt sliter extra mycket på både cykeln och däcken. Du kan mycket väl behöva plocka fram smörjmedel flera gånger om under säsongen.
  • Skippa cykling i jobbig väderlek! Om det är snöstorm eller blixthalka spelar det ingen roll hur bra dubbdäck, cykeltillbehör eller kläder du har, för din säkerhets skull bör du ändå låta cykeln stå.

Köpa vinterdäck till cykel – och andra cykeltillbehör

Var köper du då kvalitativa vinterdäck eller dubbdäck till cykel, eller andra cykeltillbehör för den delen? Tooorch.com har tusentals cykelprodukter till förmånliga priser. I cykelbutiken hittar du både vanliga cykeldäck och dubbdäck. Om du handlar för över 700 kronor får du vinterdäcken och de andra cykelprylarna hemskickade fraktfritt. Ta inga onödiga risker, utan gör vad du kan för att cykla säkert i vinter.