Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Är semestern slut? Psykologens 5 tips för att lindra jobbångesten

Juli närmar sig sitt slut och en del har redan börjat jobba efter sommarsemestern. För somliga känns jobbstarten rolig, för andra tuff. I ett teveinslag på Svt ger psykologen Siri Helle fem tips för att lindra jobbångesten – här har du dem!

tips för att lindra jobbångest efter sommarsemester

Semestern är över för den här sommaren och förhoppningsvis har du haft riktigt härliga veckor. Det kan ju vara så att semesterveckorna var så underbara att du drabbats av jobbångest. I ett klipp från Svt-programmet Morgonstudion delar den kända psykologen Siri Helle med sig av fem tips för att lindra och hantera ångesten över att återgå till vardagen.

1. Mjukstarta genom enkla förberedelser

Att göra matlådor, tvätta och stryka kläder är exempel på enkla förberedelser du kan göra för att mjukstarta vardagen. Börja någon dag innan det är dags att gå tillbaka till arbetsplatsen så slipper du förhoppningsvis att kasta dig in i de nya rutinerna.

2. Unna dig roliga aktiviteter

Måste det roliga vara slut bara för att semestern är över för den här gången? Sommaren är definitivt inte slut i juli eller augusti, eller ens i september. Kvällarna är fortfarande ljusa och milda, så det går alldeles utmärkt att lyxa till vardagen med promenader och picknickar. Unna dig gärna roliga aktiviteter, må det vara att gå en kurs, äta på restaurang eller att hänga med vänner. Boka helt enkelt in något kul så att du har något att se fram emot.

3. Skapa nya nyttiga vanor

Återgången till vardagen är en nystart och därmed ett ypperligt tillfälle att successivt fasa in nyttiga vanor och rutiner. Vill du komma i gång med träningen igen? Kanske kan att boka in och genomföra ett första träningspass ge dig den vardagspepp du behöver? Men vet du? Du måste inte heller få alla bitarna att falla på plats de första dagarna, den första veckan eller ens den första månaden. Var snäll mot dig själv, fler och fler bitar kommer klaffa i vardagspusslet.

4. Våga vara öppen om stressen

Oro och ångest är tecken på att något inte känns riktigt bra. Försök att identifiera det bakomliggande problemet. Om det har med din arbetssituation att göra, såsom dina arbetssysslor, är det viktigt att prata med chefen. Kan du kanske få distansarbeta ett par dagar i veckan eller få andra arbetsuppgifter?

5. Kontakta sjukvården vid skadlig stress

Om jobbångesten har sin grund i att du känner dig trött och sliten, rentav utmattad, även efter semestervilan kan det vara ett tecken på att du behöver hjälp. Kontakta sjukvården för att få en grundlig hälsokoll och för att prata igenom alternativ för stresshantering och stresslindring. Hjälp finns att få!

Var rädd om dig.

Källa: Svt.se (se länk)