Kroppen & Kurer

7 tecken på att ditt barn har krupp

Man känner sig så maktlös när ens älskade barn får krupp. Och faktiskt kan man bli riktigt rädd när man mitt i natten väcks av den lillas skällande hostningar och visslande andetag: stackars, stackars liten. Gör ditt barns hosta och andning dig bekymrad? Här har du 7 tecken på att hen har krupp (och en massa annan viktig information om symptomen):

krupp, krupphosta, hosta, hostattacker, hostanfall, svårt att andas, andningssvårigheter, barn, barns hälsa, huskurer krupp, bota krupp, bättre hälsa, bra hälsa, må bra, symtom, symptom

Först – vad är krupp?

Krupp kan drabba barn som befinner sig i åldern sex månader till fem år och beror på en svullnad av de övre luftvägarna, ungefär där stämbanden sitter. Svullnaden av vävnaden kan i sin tur ha sin grund i att barnet har haft, eller har, parainfluensavirus, som också leder till infektion i luftvägarna. Kruppen kan bli som svårast på kvällen och natten, och detta på grund av att svullnaden ökar när barnet ligger ner. Fastän hostattackerna kan skrämma såväl dig som ditt barn, är de sällan farliga. Men det finns undantag; svår krupp kräver att du och ditt barn uppsöker sjukvård.

När ska du söka vård för barnet?

Om följande symptom uppstår bör du söka vård för barnet:

  • Barnet har svåra andningsbesvär
  • Barnets andningsbesvär lättar inte inom 30 minuter
  • Barnet mår sämre och sämre
  • Barnet får hög och/eller stigande feber.

Om du har frågor om ditt barns krupp kan du få sjukvårdsrådgivning på telefonnumret 1177. I vissa fall kan du även behöva ringa 112, som när följande symptom uppstår:

  • Barnet har väldigt svårt att andas
  • Barnets läppar, näsa och fingrar blir blåa
  • Barnet blir trött, blek och svag i kroppen
  • Barnet har svårt att andas och dreglar därför, har svårt att svälja och/eller har hög feber.

7 tecken på att ditt barn har krupp

  1. Krupphosta i form av skällande hostningar. Krupphostan liknar ingen annan hosta, varför den är omisskännlig. Hostningarna är torra och skällande.
  2. Visslande eller väsande andetag. När ditt barn drar in luft för att andas kan det vissla och väsa, ett ljud som ofta gör föräldrar oroade och stressade. Hur skrämmande situationen än känns är det av yttersta vikt att du som är vuxen behåller lugnet så att du kan lugna barnet. Om du får panik får nämligen barnet panik och då blir det ännu svårare att andas.
  3. Feber är ett vanligt symptom vid krupp. Om du tycker febern sitter i länge, uppsök sjukvård. Ihållande och/eller hög feber kan vara ett tecken på att ditt barn har fått en bakterieinfektion.
  4. Hes röst. Eftersom kruppen utvecklas i de övre luftvägarna och vid stämbanden kan ditt barn låta hes när hen pratar.
  5. Rinnande näsa. Det är vanligt att krupp börjar med en rinnande näsa och feber, symptom som ju påminner väldigt mycket om en vanlig förkylning.
  6. Svår krupphosta. Krupphostan kan utvecklas till svår krupphosta, med vilket det bland annat menas att ditt barn har (väldigt) svårt att andas, som om huden dras in mellan revbenen när hen försöker andas. Om det här skulle hända, uppsök sjukvård. Du kan till och med ringa 112.
  7. Blåfärgade läppar, fingrar och näsa. Om huden – särskilt vid läpparna, näsan och fingrarna – på ditt barn färgas blå betyder detta att hen inte får tillräckligt mycket luft. Även i detta fall ska du söka vård för barnet, och du kan, enligt 1177 Vårdguidens rekommendationer, ringa 112 för att få hjälp.

Det här kan du göra själv

  • Det viktigaste: var lugn så att du kan trösta och lugna barnet.
  • Låt barnet få komma upp och antingen stå eller sitta i din famn.
  • Låt barnet få andas sval luft, då detta kan minska svullnaden i slemhinnorna. Ni kan exempelvis ställa er vid ett öppet fönster.
  • Ge barnet något att dricka, då detta kan lindra hostan.
  • Ge barnet nässprej, om hen nu är täppt i näsan, så att hen lättare kan andas.
  • Äldre barn tenderar att börja hyperventilera, visa dem att de kan andas in genom näsan och ut genom munnen för att få hjälp att bli lite lugnare.

Källor: Barnakuten.se;1177 Vårdguiden; Folkhälsomyndigheten; Apoteket.se; Reader’s Digest.
Bild: © S.Kobold / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.