Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer

7 tips för en bättre luft inomhus

En bättre luft inomhus – hur åstadkommer du det? Här har du 7 tips!

bättre luft inomhus
Bild: © Elena Golovchenko via Pexels

För en renare inomhusluft kan du…

  1. Damma, piska mattorna och resta lakanen ofta! Man ska aldrig underskatta hur irriterade luftvägarna kan bli av dammpartiklar. Damma för mycket, då? Det kan man nästan inte göra.
  2. Undvik sprejdofter och -medel. Sprejerna är sällan miljövänliga och dessutom tenderar partiklarna att dansa runt i luften. Konsekvensen blir att du andas in kemikalier. Det här gäller alltså även för hårsprejer och liknande skönhetsprodukter i sprejform.
  3. Håll doftljusanvändningen på en lagom nivå, samma sak med rökelseanvändningen.
  4. Vädra ut ofta! Vädring av hemmet är en annan sak som du nästan inte kan göra för mycket. Att vädra ut kan rentav vara det effektivaste sättet att få bättre inomhusluft.
  5. Kolla upp ventilationen! Det är viktigt att ventilationssystemet fungerar. Du kan anlita en ventilationstekniker som kollar så att allt fungerar som det ska.
  6. Byt ut filter, alternativt rengör filtren. Smutsiga filter i exempelvis dammsugare och fläktar bidrar till en sämre inomhusluft. Det kan till och med göra så att du andas in smuts. Lägg även några extra slantar på riktigt bra filter, för det kan göra all världens skillnad för inomhusklimatet.
  7. Skaffa en kombinerad luftfuktare och luftrenare som ett komplement till resten. Tack vare en luftfuktare kan du balansera fuktigheten oavsett årstid, och det i sig kan leda till att både du och ditt hem mår bättre.

Det här var 7 tips för en bättre luft inomhus. Hur brukar du göra?

Källa: Vivilla.se