Kroppen & Kurer

8 fantastiska hälsofördelar med att äta vegetarisk kost

Idag, lördagen den 1:a oktober, är det den Vegetariska världsdagen. Bättre hälsa vill i och med detta lyfta hur bra vegetarisk mat kan vara. Inspireras gärna av våra artiklar ”Njut av de här 4 gröna sopporna” och ”4 vegetariska mellanmål som livsnjutaren kommer älska”. Läs också om följande 8 fantastiska hälsofördelar med att äta vegetarisk kost!

kost, vegetarianism, vego, vegetarisk kost, vegansk, bättre hälsa, må bra, bra hälsa, hälsofördelar, hälsoskäl, hälsofördelar med att vara vegetarian

  1. Humöret kan bli bättre. Kosthållningen påverkar mängden syror i kroppen, och vissa syror kan vara mindre bra för hälsan. Animaliska produkter innehåller arakidonsyra, en substans som, enligt flera forskningsstudier, kan orsaka humörrubbningar. Nutida undersökningar indikerar exempelvis att ett begränsat intag av animaliska produkter, såsom fisk, kött och fågel, kan leda till humörförbättringar och dessutom minska risken för neuroticism.
  2. Psoriasissymptom kan lindras. Enligt medicinska studier som har gjorts på det brasilianska universitetet Universidade Federal de Pernambuco kan en vegetarisk kost hjälpa människor som lider av psoriasis på så sätt att de jobbiga symptomen kan lindras.
  3. Risken att få diabetes kan minska. Flera universitet, däribland Loma Linda University School of Public Health och George Washington University School of Medicine, har publicerat studier i vilka resultaten tyder på att en vegetarisk kosthållning kan minska risken att få diabetes. När man har diabetes är det samtidigt viktigt att ha en kosthållning som passar den egna livssituationen, och för somliga är kanske vegetarisk kost därför inte ett alternativ. Bättre hälsa vill också göra dig uppmärksam på att det finns diabetesdiagnoser som inte beror på en ”osund” livsstil vad gäller mat och dryck.
  4. Risken för utveckling av katarakt kan reduceras. Något otippat tyder forskning likaså på att en vegetarisk kosthållning kan vara bra för ögonhälsan. Att konsekvent äta vegetarisk mat kan nämligen leda till en minskad risk att drabbas av så kallad kataraktutveckling, med vilket man menar gråstarr.
  5. Risken att drabbas av kardiovaskulära sjukdomar kan minska – hur kommer det sig? Forskare menar att vegetarisk mat innehåller massa antioxidanter, som kan motverka så kallad oxidativ stress. Oxidativ sress kan bland mycket annat leda till åderförkalkning.
  6. Kolesterolnivåerna kan reduceras. Vegetarianer har vanligtvis lägre kolesterolnivåer än personer som äter till exempel kött, fisk och fågel.
  7. Risken att få njurstenar kan minska. Forskare på New York University Langone Medical Center har kommit fram till att personer som helt och hållet utesluter animaliskt protein och i stället äter grönsaker får ett högre pH-värde i urinen. Det finns en korrelation mellan ett lågt pH-värde och att få njurstenar – så ett högt värde är i detta fall bra för hälsan!
  8. Chansen att få i sig alla näringsämnen är stor. Oavsett vad många tror har pålästa vegetarianer stora chanser att få i sig alla viktiga näringsämnen, och detta oberoende av ålder. Det gäller bara – precis som med all annan kosthållning – att ta sig tid att förstå vad det är man äter och varför man behöver äta det. En vegetarian som lever på pizza, chips och läsk kommer med största sannolikhet må sämre än en vegetarian som äter en balanserad kost.

Källa: Global Healing Center.

Bild: © yuliiaholovchenko / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.