Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

8 smarta knep för ett produktivt hemarbete

Hur gör du för att vara produktiv när du arbetar hemifrån?

En av de stora utmaningarna med hemarbete är att arbeta produktivt. Om arbetsdagarna mest rinner ut i sanden uppstår en jobbig stressituation, särskilt när du försöker ta igen tiden när du egentligen ska vara ledig. Ond cirkel, det där.

8 smarta knep för ett produktivt hemarbete
Bild: © RF._.studio / Pexels

Inspirerade av en artikel på Inc.com kommer vi här sammanfatta åtta smarta knep för ett produktivt hemarbete. Ta till dig de tips som passar din specifika situation och kom ihåg att du inte kan vara produktiv jämt.

En annan utmaning med hemarbete är nämligen att ta ledigt. Många jobbar väldigt mycket mer än vad de borde, så det här med balans mellan jobb och vila är viktigt att tänka på.

De 8 smarta knepen för att vara mer produktiv

Vilka är de åtta knepen för att lyckas arbeta produktivt hemma?

1. Skapa en trivsam fysisk arbetsmiljö

Försök att ha kontoret på en relativt tyst plast, undvik med andra ord bullriga miljöer såsom en tungt trafikerad gata, om du kan. Gör också rummet mysigt och behagligt genom att hålla det rent och prydligt, ställa in krukväxter i det och ha bra belysning.

Att ha ett fönster i rummet är faktiskt viktigt, du kommer känna dig mycket piggare om du arbetar i ett naturligt dagsljus. Även färgen på väggarna kan spela stor roll. Grön färg sägs göra under för produktiviteten. Prova!

2. Ha föremål för hjärnpauser nära till hands

En bok, slajm eller något annat du kan fippla med en stund ger dig en välbehövlig hjärnpaus. Ha föremålet nära till hands – men inte för nära.

Se även till att skapa rum för pauser, det räcker med korta sådana för att du ska få ny energi. Pressa alltså inte på för mycket.

3. Gör kontoret bekvämt för dig…

… bland annat genom att ha en skön kontorsstol. Kanske kan du även arbeta i bekväma myskläder?  

4. Gör hemmakontoret ergonomiskt…

… bland annat genom ett höj- och sänkbart skrivbord. Den här typen av skrivbord uppmuntrar också till rörelse. Du kommer bli förvånad över hur mycket mer produktiv du blir av att stå upp en stund.

5. Ta korta pauser för träning

Att ta korta träningspauser fungerar som hjärnpauser och hjälper dig klara dig igenom de fysiska påfrestningarna av stillasittande eller -stående bättre.

Prova att göra plankan eller jumping jacks i ett par minuter – eller varför inte skaffa ett par träningsredskap till kontoret?

Du kan ladda ner ett datorprogram som signalerar när det är dags för dig att sträcka på dig. Det här programmet låser då datorn i exempelvis fem minuter.

6. Städa upp i röran…

… eller ännu bättre: undvik röra genom att göra det till en vana att ta bort smutsiga kaffekoppar från skrivbordet. Se till att städa på kontoret ofta, i längden blir det svårt att ha fokus när det är rörigt och smutsigt.

7. Se till att få arbeta ostörd

Somliga kan få för sig att det är fritt fram att kontakta dig när som helst, bara för att du arbetar hemma. Sätt tydliga gränser och se på så vis till att få arbeta ostörd.

Väldigt mycket tid kan gå åt till att chatta och mejla allt från kollegor till vänner, och till slut blir arbetsdagen inte något vidare produktiv.

Hitta vägar att få arbeta ostört, exempelvis genom att stänga ner dina sociala medier under de arbetspass när du bör jobba fokuserat.

Det finns till och med digitala verktyg du kan använda för att stänga ner vissa webbplatser, såsom Facebook. Du ställer själv in hur länge de ska stängas ner för dig.

8. Glöm inte att vila ögonen

Att sitta framför skärmarna är ansträngande för ögonen. Så gå ifrån datorn en stund, sätt dig ner i soffan och blunda. Bara ett par minuter hjälper dig minska på spänningarna i ögonen. Sedan kan du komma tillbaka med en än skarpare blick.

Det här var åtta tips för ett produktivt hemarbete, hoppas du får nytta av dem!

Källa: Inc.com