Inredning & Trädgård

9 fantastiska fakta om krokusar

Kände du till dessa nio fantastiska fakta om krokusar?

fakta om krokusar
  1. Krokusarna hör till de vårblommor som blommar först på året. Så fort snön smält bort, solen skiner och tjälen krupit tillbaka ner i marken kikar de första krokusblommorna fram.
  2. Blommorna är lökväxter i irissläktet…
  3. … och i egenskap av just lökväxter växer de en och en. Men de kan sprida sig i form av smålökar kring den stora löken och därmed växa i klungor, allra vackrast är de när de växer i ett helt krokushav.
  4. Plantera därför helst krokus i grupp.
  5. Krokusarna finns i en rad färger, de kan till och med ha olika färger. Har du sett den lila- och vitrandiga sorten? Den är ytterst effektfull.
  6. Ursprungligen kommer blomman från Medelhavsområdet, Mellanöstern och Centralasien.
  7. I de östligare länderna växer till och med den krokusblomma som ger oss kryddan saffran. Det behövs 150 000 till 170 000 blommor av det här slaget för att framställa ett kilo saffran. Inte att undra på att saffran sägs vara dyrare än guld!  
  8. I grekiskan avser krokus både själva krokusblomman och saffran.
  9. Den saffransgivande blomman växer inte i Sverige, här är sorterna mest dekorativa. De flesta av dem planteras på hösten i 5 till 7 centimeter djup jord. Plantera gärna med cirka 10 centimeters avstånd och på en relativt solig plats så att blomman trivs och återkommer år efter år…

Källor: Blomsterlandet och Naturhistoriska riksmuseet