Inredning & Trädgård

9 fantastiska fakta om snödroppar

Kände du till dessa nio fantastiska fakta om snödroppar?

fakta om snödroppar
Bild: © Simon Matzinger / Pexels
  1. Tillsammans med vintergäcken är snödroppen en av årets tidigaste blommor i Sverige. Den kan blomma så tidigt som runt nyårsskiftet, men då ska det allt vara en mild vinter.
  2. Snödropparna har vita kronblad, vita med lite grönt på. Och de hänger, likt droppar. Men de inte bara har snöns färg, de klarar av att växa under snö. När det sedan blir töväder tittar blommorna fram.
  3. Det svenska namnet snödroppe – eller snödråppe – kan beläggas till 1744. Innan dess var vit gårdviol en vanlig benämning på blomman, som också kallats för snöblomma, snölilja och så vidare.
  4. Det latinska namnet på snödroppe är galanthus.
  5. Och det är just detta latinska namn som inspirerat till ordet galantofil. Galantofiler är benämningen på de personer som är nördar och samlar på snödroppar.
  6. Snödroppen tillhör amaryllissläktet och är en lökväxt.
  7. Det finns hundratals sorter av blomman, somliga är dubbelkronbladiga och blomman kan mutera sig själv och anta nya vackra former.
  8. Lökarna planteras ut på hösten, gärna på en ganska solig plats under en buske eller ett träd, där löven sällan krattas bort.
  9. Trivs blommorna grönskar de flera vårvintrar i rad och de sprider sig också. Hur vackert är det inte med en hel snödroppeklunga?

Källor: Blomsterlandet, Naturhistoriska riksmuseet och Wexthuset