Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Recept & Gott

9 goda hälsoskäl till att äta mörk choklad

Är du chokladälskare men orolig för att du ska tvingas ge upp choklad för att nå en Bättre hälsa och ett sunt liv? Oroa dig inte! Kakaobönan är en riktig liten hälsobomb och är full av ämnen som faktiskt kan vara bra för hälsan, till exempel flavonoider som fungerar som antioxidanter. Här kommer 9 goda hälsoskäl till att äta mörk choklad!

9 goda hälsoskäl till att äta choklad

1. Mörk choklad kan vara bra för hjärtat

En nioårig svensk studie visade att kvinnor som åt en eller två portioner mörk choklad i veckan minskade risken för att drabbas av hjärtfel med upp till 33 procent. Andra studier tyder på liknande resultat samt att blodtrycket kan hållas under kontroll med hjälp av mörk choklad. Många av dessa positiva hälsoeffekter beror på de så kallade flavonoiderna, former av antioxidanter.

2. Mörk choklad kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Forskare från universitetet i Köpenhamn har visat att mörk choklad kan ha en långt större mättande förmåga än vad exempelvis mjölkchoklad har. Har du problem att följa din diet är det alltså ett tips att njuta av lite mörk choklad då och då och att skippa mjölkchokladen. Mjölkchoklad innehåller nämligen både mycket socker och fett, en kombination som kan sätta käppar längs din resa mot minskad vikt, medan mörk choklad kan minska sötsuget.

3. Mörk choklad kan göra dig gladare

Vissa forskningsstudier indikerar att mörk choklad kan hjälpa gravida kvinnor att hantera stress under graviditeten, och dessutom att små barn kan bli gladare och må bättre om de får en bit choklad.

4. Mörk choklad kan minska risken för diabetes

Italienska forskare har hittat samband mellan att äta mörk choklad och ökad kontroll av insulinupptaget i kroppen. Även i detta fall torde fördelarna med att äta choklad ha med flavonoiderna i kakaon att göra.

5. Mörk choklad kan minska stressnivåerna i kroppen

Om du är stressad kanske en bit choklad inte är helt dumt? I en schweizisk studie visade man att nivåerna av stresshormoner sjönk hos ängsliga personer som åt mörk choklad varje dag i två veckors tid.

6. Mörk choklad kan öka hudens välmående

Studier indikerar att mörk choklad också kan ha positiva effekter på huden, som i det här fallet: engelska forskare kom fram till att personer, som under en period åt mörk choklad, fick bättre solskydd och att deras hud tålde dubbelt så mycket sol än om de inte hade ätit choklad lika frekvent.

7. Mörk choklad kan göra dig smartare

Forskare från Nottinghams universitet har hittat evidenser för att choklad kan ha positiva effekter på blodflödet till hjärnan. Inte nog med det, forskare från Oxford och Norge visade i en studie att personer över 70 år, som regelbundet ätit eller druckit choklad, fick betydligt högre resultat på ett kognitivt test, jämfört med personer som inte levt med en sådan diet.

8. Mörk choklad kan lugna ner en orolig mage

Kakao har sedan hundratals år tillbaka i tiden använts som en kur mot diarré. Forskare från Oakland har nu visat att kakaons flavonoider binder ett protein, som i sin tur reglerar avföringen. Hej, mindre smärtsamma toabesök!

9. Mörk choklad som hostmedicin – fungerar det verkligen?

Eftersom kakaobönan, och därmed choklad, innehåller teobromin kan detta fungera nästan lika bra mot hosta som kodein gör. Chokladen har inga av kodeinets negativa biverkningar – och så smakar ju den helt fantastiskt!

9 anledningar till varför choklad kan ge dig bra hälsa

Källa: Women’s Health. 

Text: Copybyrån Jally. 

Bilder: © (1) iravgustin / Shutterstock och (2) goir / Shutterstock. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.