Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

9 hälsoskäl att bege dig ut i höstnaturen

Höstnaturen är bländande vacker i all sin färgprakt. Passa på att njuta av årstidens skönhet och få bättre hälsa av det. Här har du 9 hälsoskäl att bege dig ut i höstnaturen!

9 hälsoskäl att bege dig ut i höstnaturen
Bild: © sborisov via iStockphoto.com

Visserligen medför hösten kyla, regn och mörker. Samtidigt händer så mycket vackert i naturen att ändrade väder- och ljusförhållanden inte är orsak nog att skippa härliga promenader och skogsvistelser. Att vistas utomhus i naturen har många hälsofördelar, så vare sig det är vinter, vår, sommar eller höst är det viktigt att få en rejäl dos natur för välbefinnandets skull.

1. Höstnaturen inspirerar till förundran

Känslan av hänförelse infinner sig ofta i mötet med vacker natur, och vad om inte vacker är höstnaturen? Det forskas på vad förundran kan göra med oss människor. Känslan kan bland annat minska stress i oss, få problem att kännas mindre viktiga och göra att vi känner att vi har mer tid.

2. Naturvistelser kan ge bättre psykisk hälsa

Generellt kan naturvistelser öka det psykiska välbefinnandet. Det kan räcka att se ett träd eller höra fågelsång för att man ska må bättre psykiskt flera timmar efteråt. Läs mer om detta i forskning som presenteras på Science Daily.

3. Vistelser i höstnaturen kan ge energi

Det är sant att hösten är en mörk årstid, men detta gör bara utomhusvistelser desto viktigare. Genom att tillbringa tid utomhus mitt på dagen tankar du välbehövligt med D-vitamin.

4. Utomhusvistelser kan ge bättre sömn

Inte nog med att vistelser utomhus kan ge energi i form av vitamin D, de hjälper även till vid bildandet av sömnhormon och kan därmed ge dig bättre sömn.

5. Vistelse i höstnaturen ger motion

När du tillbringar tid i höstnaturen är du i regel i rörelse. Kanske går du en höstpromenad eller kanske krattar du löv i trädgården? Såväl kroppen som psyket mår bra av motion. Även långsam träning och vardagsmotion bygger kondition och styrka i längden.

6. Utomhusvistelser kan ge stabil syn

All tid framför skärmarna påverkar synen negativt på så sätt att det gör oss närsynta. De mänskliga ögonen är skapta för att titta på bland annat träd från olika avstånd. Se till att gå en skogspromenad för att hålla synen i trim!

7. Höstnaturen uppmuntrar till skapande

Skapande och kreativitet är exempel på aktiviteter som kan ge glädje och inspiration i vardagen. Från löv till kottar – höstnaturen bjuder på massor av vackra naturmaterial inför dina pysselstunder. Ut och plocka!

9 hälsoskäl att bege dig ut i höstnaturen
Bild: © Ridofranz via iStockphoto.com

8. Vistelser utomhus ger oväntade möten

Under årets mörka och kalla årstider tenderar vi att isolera oss inomhus, vilket kan ge en viss lappsjukekänsla. Att bege dig ut i höstnaturen skapar förutsättningar för nya, oväntade möten med andra naturnjutare. Höstpromenader är dessutom ett bra och gratis sätt att umgås med familj och vänner.

9. Naturvistelser är i regel gratis

Då och då kan det vara bra att påminna sig om att upplevelser och äventyr utomhus egentligen inte måste kosta så mycket. De kan rentav vara gratis. Äta ska du ändå göra, så varför inte laga maten i naturen? Du kan även bege dig ut på vandring och orientering i närområdet eller plocka godsaker ur naturens skafferi. Bara fantasin sätter gränserna för allt meningsfullt du kan hitta på i höstnaturen!

Källor:
Greater Good Science Center
Science Daily
Huffington Post
Healthline