Pyssel & Kreativitet

9+ saker du kan måla med – i stället för en pensel

Det är alltid lika roligt att prova nya målartekniker – visst är det? Här får du exempel på saker du kan måla med i stället för en pensel. Låt dig inspireras av våra pysseltips!

målartekniker
Bild: © StockPlanets / iStock

1. Måla med blommor, löv och gräs. Naturen bjuder på massor av spännande material att använda som penslar. En liten pinne blir ett perfekt penselskaft och grässtrån ypperligt borst. Prova att trycka med olika blommor och löv för att skapa effektfulla tavlor.

2. Måla med frukt och grönt. Potatistryck är kanske ett av de mest klassiska exemplen på alternativa målartekniker. När du trycker med potatis skär du först ut en stämpel ur en potatishalva. Tack vare den fina strukturen i fruktköttet blir tryck med citrusfrukter också superfina – för att inte tala om hur fint att trycka med olika salladsblad blir.

3. Måla med sugrör och detta gör du genom att blåsa fram motivet. Du behöver en ganska rinnig färg – såsom vattenfärger – till denna form av pyssel.

4. Måla med gaffel i stället för med pensel – det är jätteroligt. Vi lovar! Prova att måla en lejonman eller solstrålar med hjälp av gaffeln.

5. Måla med isbitar! Färga vatten i olika färger, häll vattnet i en isform, stick ner en glasspinne i varje fack och ställ in formen i frysen. Väl färdigfryst kan du använda de färgade isbitarna för målning.

6. Måla med såpbubblor du färgat i olika färger. Använd vattenfärger eller karamellfärger till färgningen! Blås färgade bubblor på ett papper och se hur motivet tar form.

7. Måla med bubbelplast. Doppa bubbelplast i färg och tryck med den på papper. Passa på att smälla bubblorna – vi älskar ljudet!

8. Måla med snöre från garn. Vik ett papper med snöre i mitten och dra sakta ur snöret. Det är bara ett av sätten du kan måla med snöre i stället för med pensel.

9. Måla med kroppen! Fötter, händer och fingrar är helt fantastiska penslar att måla med och det finns inga gränser för att allt det roliga du skapa av exempelvis ett fingeravtryck. Prova själv!