Inredning & Trädgård Kultur & Kuriosa Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

9 steg för att klä julgranen snyggt

Hur klär man julgranen så att den blir riktigt snygg?

tips klä julgranen snyggt
Bild: © Zmaj68 från Getty Images via Canva.com

Steg för steg tar julgranen form och blir en sann fröjd för ögat, här har du de nio stegen inredningsproffsen utgår från för att skapa en pjäs utöver det vanliga:

1. Köp en kvalitetsjulgran

Det första steget för en fin julgran är kanske inte det roligaste. Men så här är det: kvaliteten på julgranen spelar roll för intrycket den ger. Det gäller inte minst för plastgranar. När du köper en något dyrare julgran får du en gran med ett mer realistiskt utseende och som dessutom står sig genom åren.

2. Fluffa och forma till

Du kan alltid fluffa och forma till plastgranen, för en snygg sådan rekommenderas du rent av att lägga ner tid på att skulptera granen. Du kan vara ganska hårdhänt, dra dig inte för att separera och böja de enskilda grenarna till önskat utseende.

3. Klä granen tematiskt

Utgå från ett tema när du klär julgranen, må det vara ett färg- eller materialtema. Blanda inte guld och silver, om det inte finns en större tanke bakom det hela.

4. Börja med julgransljusen

Börja alltid julgranspyntet med att sätta dit ljusen, om du gör det efter att dekorationerna hängts dit blir det genast mycket svårare. Fäst ljusen nerifrån och upp. När du når toppen bör du sätta ljusen längre ut på grenarna för balans.

5. Pynta med detaljer

Detaljerna gör skillnad för helhetsintrycket. Vare sig det är mormors gamla julgranskulor eller färgen på glittret kan det lilla bidra till hur dekorativ julgranen blir. Om du över lag använder ”vanliga” julgranskulor kan enstaka kulor med en annan form skapa välkomna kontraster utan att för den sakens skull störa temat.

6. Arrangera i tre-och-tre

Häng julgranskulorna i grupper om tre, alltså tre-och-tre. Tänk dock på att mixa olika storlekar och eventuellt färger för snyggast resultat.

7. Häng ömtåliga kulor högt

Häng de ömtåligaste kulorna längst upp i granen för att undvika att de går sönder.

8. Matcha toppen med resten

Julgransstjärna, julgransängel eller en julgransrosett, oavsett med vad du väljer att dekorera toppen blir det alltid lika fint om den matchar resten av julgranen. Väg också in storlek på juldekoren, den ska liksom inte tynga granen eller nudda taket.

9. Välj en fin julgransfot…

… julgransmatta och ge helt enkelt området under julgranen lite extra kärlek. Har du sett de tjusiga julgranstågen du kan sätta under granen?

Källa: Housebeautiful.com/uk