Första jobbet eller nya möjligheter, oavsett vilket börjar karriäräventyret med att skriva cv. Vad ska du tänka på när du skriver det?
Ett cv är nyckeln till att få komma på anställningsintervju. Därför gäller det att du gör ett gott intryck redan på pappret. Men det här med att göra ett gott intryck är inte alltid så enkelt. Du vill trots allt visa dig från din bästa sida, samtidigt som du är hundra procent ärlig och genuin.
Skriv cv:t noggrant och omsorgsfullt
Du vet att man brukar mena att man bara har en chans på sig att göra ett bra första intryck på en person. Så kan det också vara när du söker jobb och där cv:t oftast är det första mötet mellan dig och den potentiella arbetsgivaren. Oavsett vilket jobb du söker är det viktigt att du tar ansvar och ger uppgifterna din fullaste omsorg.
Kanske, kanske inte faller noggrannhet och omsorgsfullhet sig naturligt för dig. Det är dock egenskaper du kan öva upp – och varför då inte börja öva när du ska skriva cv? Försök att skriva ett så prydligt och överskådligt cv som möjligt. Korrekturläs det igen och igen för att undvika onödiga slarv- och stavfel.
Anpassa cv:t efter arbetsgivaren
Genvägar äro senvägar och det gäller inte minst när du ska skriva cv. Om du skickar runt ett standardiserat cv i syfte att få napp hos så många arbetsgivare som möjligt, tenderar du att framstå som både ointressant och ointresserad av jobbet. Den eventuella arbetsgivaren vill veta varför du söker just den här tjänsten och vad du kan bidra med i det specifika fallet.
Ju precisare du är, desto troligare är det att du väcker nyfikenhet på dig som person och på dig som anställd. Med andra ord: skriv ett nytt cv inför varje jobb du söker och lyft fram olika delar av dig och dina erfarenheter beroende på arbetsgivaren. Om du vill få ännu fler tips och råd när du skriver cv rekommenderar vi att du tar en titt på cv-mallen.se:s grundliga guider. Du kan även läsa vidare i Aftonbladets guide till att bli expert på att skriva cv och söka nytt jobb.
Skriv överskådligt och lagom långt
Ett cv ska vara så överskådligt att den potentiella arbetsgivaren ska kunna slänga ett öga på det och känna aha, det här är en stark kandidat. Som när du träffar en person rent fysiskt har du inte så lång tid på dig att väcka den initiala nyfikenheten. Om personen blir nyfiken på dig och vad du gjort ska du däremot ha med så pass mycket information att hen kan fördjupa sig i dig som person och inte minst i dina färdigheter.
Det är häri utmaningen med att skriva cv ligger; du kan varken skriva för långt eller för kort. Det är dessutom viktigt att sålla bland dina erfarenheter – exakt vad vill du lyfta fram inför just detta jobbtillfälle? Skriv ner de viktigaste erfarenheterna först. Designen på cv:t kan göra under för överskådligheten. Använd rubriker och håll dig till innehållsklassiker såsom ”Målsättning” (i förhållande till tjänsten du söker), ”Arbetslivserfarenhet” och ”Utbildning”.
Utveckla dina tidigare erfarenheter
Du ska aldrig nöja dig med att bara lista de tidigare erfarenheterna i cv:t. Tvärtom bör du utveckla vad du lärt dig längs karriärresan och vinkla informationen så att den är relevant för personen som läser ditt cv. Låt exempelvis dina tidigare anställningar utgöras av en rubrik med en kort, beskrivande text av dina uppgifter och lärdomar under.
Vinkla cv:t utifrån tjänsten du söker
Att vinkla ditt cv, att göra det relevant för tjänsten du söker är inte samma sak som att ljuga om dina erfarenheter. Det innebär att du väljer att lyfta fram delarna i din bakgrund som du faktiskt kan ha användning för nu. Att berätta om tidigare uppgifter, roller och lärdomar är inte att skryta, det är som att presentera fakta om dig, om ditt liv. Det lönar sig ändå aldrig att ljuga om erfarenheterna, förr eller senare genomskådas lögnen och då är förtroendet för dig förbrukat. Så kom ihåg: framhäv dig själv och dina erfarenheter men håll dig alltid till sanningen i cv:t.
Få ännu flera tips inför att skriva cv
Om du vill ha ännu flera tips inför att skriva cv kan du vända dig till cv-mallen.se. Där hittar du guider och mallar för att knåpa ihop ett tydligt och tilltalande dokument som visar vad du går för.