Psykologi & Livsstil

6 vanliga frågor om att göra högskoleprovet

klara högskoleprovet

Varje år gör tiotusentals aspirerande studenter högskoleprovet. De har siktet inställt på att komma in på utbildningen som ska ge drömjobbet. Är du en av dem?

vanliga frågor om högskoleprovet
Bild: © Morsa Images / iStock

Ingenjör, ekonom och kommunikatör är några av drömjobben i Sverige. För att få drömjobbet krävs oftast utbildning. Ju populärare ett yrke är desto svårare brukar det vara att komma in på utbildningen för det. Det går dock att öka chanserna att få utbildningsplatsen du drömmer om. Genom att få bra resultat på högskoleprovet blir du än mer konkurrenskraftig i urvalen.

1. Vad är högskoleprovet?

Det enkla svaret på frågan vad är högskoleprovet? är att detta är ett prov man skriver för att öka chanserna att komma in på drömutbildningen. När gymnasiebetygen eller tidigare högskolepoäng inte räcker till för att komma in på högskole- eller universitetsutbildningen kan du helt enkelt konkurrera i ytterligare en antagningskvot. Högskoleprovet består av flera delar – vilka är dem?

2. Vilka är högskoleprovets delar?

Högskoleprovets delar syftar till att pröva dina kunskaper inom matematik, svenska och engelska. Detta görs genom fem stycken 55 minuter långa provpass. Du testas i matematiska uppgifter såsom i att lösa ekvationer, i kvantitativa jämförelser och i att tolka diagram. Du prövas även i språkuppgifter såsom i ordförståelse och i läsförståelse på både svenska och engelska. Ingen vet i förväg i vilken ordning de olika provpassen kommer eller vilka uppgifter som kommer med på högskoleprovet.

3. Hur klarar man högskoleprovet?

Att klara högskoleprovet kan upplevas som ett Mount Everest. För hur hanterar man en provsituation med så många oväntade moment? Även om frågorna och uppgifterna skiftar från år till år kan du förbereda dig inför högskoleprovet genom att öva sättet att tänka kring dem. Högskoleprovguiden – Hpguiden.se – är en övningstjänst som hjälper dig uppnå bättre resultat.

Givetvis måste du fortfarande öva, öva och öva. Med tusentals övningsuppgifter, ett skräddarsytt studieupplägg och med personlig coachning ökar däremot chanserna att få bra resultat. På Hpguiden.se finns både gratisövningar och betalövningar – du väljer själv hur mycket stöd du vill få.

Många som väljer VIP-alternativet med full uppbackning av Hpguiden.se, brukar få till och med ännu bättre förutsättningar att nå målet. Ett annat sätt att skärpa färdigheterna är att göra gamla högskoleprov, dessa prov finns för kostnadsfri nedladdning. Surfa vidare till Hpguiden.se för att vässa dina kunskaper!

En viktig sak att ha med dig är att du kan behöva göra högskoleprovet flera gånger för att successivt nå drömresultatet. Det är inte alls ovanligt att skriva provet två tre gånger och att på så sätt bygga upp en känsla för uppgifterna.

4. När gör man högskoleprovet?

Man gör oftast högskoleprovet efter gymnasiet och/eller inför att man ska söka in till högskole- eller universitetsutbildning. Provet brukar i vanliga fall hållas två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Inför högskoleprovet måste du ansöka om att få göra det. Anmälan öppnar i regel någon månad innan provdatumet och du bör se till att skicka in anmälan i tid för att inte gå miste om möjligheten.

5. Hur länge gäller högskoleprovet?

Från och med september 2020 träder den nya regeln att högskoleprovet är giltigt i 8 år i kraft. Om du gör flera högskoleprov är det ditt bästa resultat som gäller vid antagningen till utbildningen du sökt.

6. Vad är ett bra resultat på högskoleprovet?

Slutligen: vad är ett bra resultat på högskoleprovet? 2,0 är högsta poängen du kan få. Ett bra resultat ligger egentligen ganska långt därifrån. Allt över medelvärdet 0,9 brukar betraktas som bra. Sedan ser ju behovet av antal poäng olika ut, för vissa utbildningar har högre antagningspoäng än andra.