Vad sägs om att göra en julgran av flera lager smörgås?
En julsmörgås sitter alltid lika fint på julaftonsmorgonen eller -kvällen. Kanske har den en skiva julskinka och en dutt senap på. I år har vi snubblat över ett tips som får oss att vilja lite, lite mer med våra julsmörgåsar. Som du ser på bilden kan du göra en julgran av smörgås, och det är precis så enkelt som det ser ut att vara. Hur gör du?
Du plockar fram dina stjärnformade pepparkaksformar – helst de i olika storlekar – och stansar ut stjärnformade brödskivor ur hönökaka, kavring eller rostbröd. Det går också utmärkt att skära till formen med hjälp av en kniv. Sju skivor bröd har använts till denna julgran, men färre brödskivor fungerar också till smörgåsgranen.
Nu lägger du den största brödstjärnan i botten och lägger ett lager pålägg på den. Använd just julskinka och senap för en extra julig smak. Här har bladsallat använts för att få till ett ännu finare och fräschare utseende på julgranen. Fortsätt lägga lager på lager så att smörgåsgranen tar form.