Psykologi & Livsstil

Trafikförsäkring är ett måste för alla som har bil i Sverige

trafikförsäkring svensk lag

Om du har bil har du i regel också en trafikförsäkring. Att försäkra bilen är nämligen ett måste enligt svensk lag. Lite kan du dock påverka och då i form av vilken försäkring du väljer.

välja trafikförsäkring till bilen
Bild: © Suwaree Tangbovornpichet / iStock

Alla som har bil i Sverige är enligt lagen förpliktade att ha en bilförsäkring. Försäkringen är ett sätt skydda de olika parterna i exempelvis en trafikolycka. Olika försäkringar ger olika skydd, därför är det viktigt att du tar dig tid jämföra trafikförsäkringarna med varandra. Du bör också se över vilken försäkringsform du ska ha – halv- eller helförsäkring?

Skillnad på halv- och helförsäkring

När det kommer till bilförsäkringar gör man skillnad på halv- och helförsäkring. Halvförsäkring ger ett sämre skydd än helförsäkring och täcker inte yttre tillfogade skador på bilen. Om bilen skulle råka ut för skadegörelse eller krock måste du alltså ha försäkrat bilen helt för att få ekonomisk ersättning.

Enkelt förklarat täcker halvförsäkringen skador du gör på någon annans bil, men inte skador på ditt eget fordon. Nej, inte ens genom en trafikolycka. I många fall kostar försäkringsvalet mer än vad det smakar, för om olyckan väl är framme är det oftast dyrt att reparera bilen. För att inte tala om de fysiska skadorna du kan råka ut för.

Vid köp av ny bil brukar en vagnskadegaranti ingå. Då kan en halvförsäkring räcka. När garantin går ut bör du dock uppgradera till helförsäkring. Det är egentligen bilens värde som avgör vilken typ av trafikförsäkring du bör välja, snarare än dess ålder. En något äldre bil kan trots allt ha ett stort ekonomiskt värde, beroende på märke och modell.

Obligatoriskt att skaffa trafikförsäkring

Vad händer om man inte skaffar bilförsäkring? Eftersom lagen säger att det är obligatoriskt att försäkra bilen, kan den ”tvångsförsäkras”. Om du inte tecknar en försäkring blir du automatiskt rapporterad till den så kallade Trafikförsäkringsföreningen. Vad som händer då är att du måste betala en trafikförsäkringsavgift, ett långt mycket dyrare alternativ än att faktiskt teckna en trafikförsäkring, som du ser när du surfar in till Trafikförsakring.se och jämför försäkringar.

Ställa av bilen

Det finns ett undantag, om du formellt ställer av bilen behöver den inte heller vara försäkrad. Men då får du inte köra den. Avställningen kan vara tidsbegränsad. Somliga som bor utomlands under längre perioder – eller som av andra anledningar inte kommer använda fordonet på ett tag – väljer att ställa av det. Även här måste vissa skatter och avgifter betalas.

Därför är det viktigt med bilförsäkring

Som skrivet varierar vad som är rätt bilförsäkring från fall till fall, även om helförsäkring ger absolut bäst skydd. Att ha en trafikförsäkring är viktigt för såväl din egen som för dina medtrafikanters skull. Ifall en olycka sker kan kostnaden för skador på fordon och personer landa på miljontals kronor. Tänk dig en seriekrock med flera inblandade… Det är inget som gemene man har råd att betala för, men tack och lov ger försäkringen stödet som så väl behövs. Det är fullt förståeligt att försäkringsavgiften känns som en tråkig utgift, men om det värsta sker är det väldigt tacksamt att kunna förlita sig på skyddet.

Jämföra trafikförsäkring för att hitta rätt

De olika försäkringsbolagen kan ha olika innehåll. Med andra ord är det inte säkert att helförsäkringar hos olika bolag är exakt likadana bara för att de heter samma sak. Det här är en av anledningarna till att jämföra försäkringarna med varandra. Jämförelserna görs lättast via någon av de kostnadsfria jämförelsetjänster som finns på nätet. Där får du nämligen villkoren listade rakt upp och ner.

Tips för en billig bilförsäkring

På jämförelsetjänsten Trafikförsakring.se får du ytterligare tips på hur du kan få en så innehållsrik och billig trafikförsäkring som möjligt:

  • Skippa bilarna med dyrast försäkringspremie
  • Samla försäkringarna hos ett och samma bolag
  • Se över var du parkerar fordonet
  • Välj högre självrisk för lägre premie

Exempel på vad som påverkar premien

Trafikförsakring.se listar också exempel på vad som påverkar försäkringspremien:

  • Försäkringsbolaget
  • Självrisken
  • Länet (baseras på statistik)
  • Bilen
  • Din ålder (dyrare premie för förare under 24 år)

Det här var några aspekter av att jämföra och välja bilförsäkring. Du kan sammanfattningsvis inte strunta i att försäkra bilen. Däremot kan du påverka vilket försäkringsalternativ det blir utifrån vilken försäkring som passar din situation bäst.

Källor: Transportstyrelsen.se; Tff.se