Naprapat, kiropraktor och sjukgymnast – de är ju så lika och ändå så olika. Vem gör vad för din hälsa?
Nej, det är inte alltid så lätt att hålla reda på de olika expertområdena inom friskvård och hälsa. Många gånger glider fälten in och ut i varandra, och det innebär att uppdelningen mellan dem inte är fullt så självklar som man kan tro. Ändå är det viktigt att ha med sig att naprapat, kiropraktor och sjukgymnast, på senare år kallat fysioterapeut, är tre skilda yrkesroller och hälsoområden. Vilken hjälp kan du förväntas få av respektive hälsovårdare?
Vad gör en naprapat?
Rent anatomiskt fokuserar naprapaten på lederna och musklerna, med andra ord på självaste rörelseapparaten. Särskilt mjukdelarna är ett specialintresse för naprapaten, det vill säga musklerna. Just att bidra till ökad rörlighet i stela områden är en av huvudsakerna denne gör, och detta genom bland annat korrigering av de olika delarna.
Korrigeringen kan ske med hjälp av lätta drag, tryck och massage. Tack vare att stelheter löses upp släpper smärtsamma spänningar. Dessutom ökar blodcirkulationen i delarna. Kombinationen av minskade spänningar och ökad cirkulation kan leda till smärtlindring. Läs mer om var du kan hitta en bra naprapat i Stockholm via länken.
Vad gör en kiropraktor?
Kiropraktorns huvudfokus ligger däremot på ryggens leder och muskler, även om kunskapen inte begränsas till ryggradsområdet. Genom att manipulera och rätta till exempelvis rygg- och höftlederna kan kiropraktorn hjälpa dig få bukt med allt från ryggskott till ischias. När en led är stel eller ligger fel kan den orsaka klämda nerver, varför så många med ischiasbesvär vänder sig till en kiropraktor.
I likhet med naprapaten arbetar kiropraktorn med händerna. Denne trycker på och drar i lederna, och då för att hjälpa dem hamna i rätt läge. Även denna behandlingsform syftar till att göra kroppen mindre stel och att minska smärta i den. Det kan smälla till ordentligt när kiropraktorn gör sitt, men följden blir i regel att besväret släpper nästan direkt.
Vid svåra ryggproblem kan man behöva vila efteråt. Men det gäller också efter exempelvis massage! En bra hälsovårdare, oavsett fält, pressar heller inte kroppen mer än nödvändigt. Och det kommer du märka när du går till en kiropraktor, alternativt till en naprapat.
Vad gör en sjukgymnast?
En sjukgymnast är både specialiserad och allmänbildad på den mänskliga rörelseapparaten. Därför varierar också denna yrkesroll stort. Varje sjukgymnast har dessutom sin egen specialitet. Det finns de sjukgymnaster som hjälper till vid kronisk smärta och andra som överlappar läkarens och arbetsterapeutens roll vid bland annat omfattande skador.
Många mindre och mer vardagliga kroppsbesvär kan oftast lindras, om inte botas, med hjälp av sjukgymnastik eller fysioterapi. Vid enkla former av diskbråck och ryggbesvär får man ett träningsprogram med rörelser att göra, för att ge ett exempel på behandlingsformer. Somliga sjukgymnaster behandlar även med massage, akupunktur och annat.
Vid sjukgymnastik spelar den egna insatsen roll. Det är därför man får ett träningsprogram. Fysisk aktivitet på rimlig nivå kan nämligen vara nyckeln till återhämtning, må det vara i form av vattengymnastik, styrketräning eller avslappningsträning.
Vad har de tre yrkena gemensamt?
Det här var alltså exempel på vad naprapaten, kiropraktorn och sjukgymnasten gör. De tre yrkesrollerna förenas av det gemensamma fokuset på rörelseapparaten. Vägarna till ökad rörlighet och minskad smärta skiljer sig dock något. Ibland kan en mix av de olika behandlingsformerna vara att föredra.