Utomhusträning förenar det bästa av två världar: Du får frisk luft och motion i samma veva. Det öppnar också för varierad träning där kroppen och terrängen är dina främsta redskap – med inslag av bland annat lyktstolpar och parkbänkar. Varför är det bra att träna utomhus och hur kan du gå till väga för att göra det? Det här kan du läsa om i denna guide, så häng med!
Det finns nästan inga gränser för vad du kan träna utomhus. Förutom de klassiska promenaderna och springturerna kan du utomhusträna yoga, styrka och kondition. Miljön runt omkring dig öppnar för kreativa lösningar. En parkbänk kan fungera som stöd vid armhävningar eller situps. Lyktstolpar kan i sin tur markera när det är dags för ett skifte i intervallträningen.
Du har säkert många bra idéer på hur du kan använda dig av det som finns till hands i omgivningarna. Många områden har också fått sina egna utomhusgym. Detta gäller både för bostads- och motionsområden. Sådana gym underlättar utomhusträningen, och tillför träningen ytterligare dimensioner på så sätt att man kan cirkelträna samtidigt som man får en välbehövlig dos av luft och ljus.
På Fitness365.se får du tips på klassiska träningsövningar som du kan göra såväl inomhus som utomhus. Inspireras av tipsen för att snabbt komma i gång med träningen. Fortsätt även att läsa här för att få tips på utomhusträning för en bättre hälsa.
Så kan utomhusträning ge bättre hälsa
På vilka sätt kan utomhusträning ge en bättre hälsa? Nedanför listas viktiga hälsofördelar med att träna utomhus – läs:
- Du får frisk luft, särskilt om du tränar i naturen
- Du får naturligt ljus och därmed både D-vitamin och sömnhormonsstimulans. Även en mulen dag kan kroppen tillgodogöra sig detta
- Du får hälsofrämjande naturupplevelser. Det finns forskning som menar att det räcker att se ett träd eller höra fågelkvitter för att det psykiska välbefinnandet ska öka (se källorna längst ner i artikeln)
- Du får stresslindring av både träningen och utomhusvistelsen
- Du får varierad träning i varierad terräng. Det finns till och med utomhusgym som du kan använda dig av för att träna igenom hela kroppen
- Du får gratis träning, och det kan i sig vara till stor hjälp när man har begränsade ekonomiska medel att röra sig med. Utomhusgymmen är vanligen gratis
- Du får social stimulans av alla nya och gamla ansikten du möter när du tränar i motionsspåret eller på utomhusgymmet. Givetvis kan du också välja att stänga världen ute och i stället gå upp i utomhusträningen. Det är fördelen med att ha en hel natur att röra sig fritt i
Det här var exempel på hur att träna utomhus kan ge bättre hälsa. Kanske har du märkt hur utomhusträningen påverkar ditt välmående positivt?
4 generella saker du kan träna utomhus
Stora naturområden med skogar och hav öppnar för en rad olika möjligheter för utomhusträning. Nedanför följer fyra exempel på generella saker du kan träna utomhus:
1. Vandring
Vandring och/eller promenader är ett bra sätt att komma i form. Det är också ett bra sätt att varva ner i en stressig vardag. Beroende på hur du mår i kroppen i övrigt kan promenerande dessutom vara en skonsam träningsform. Personer med värk kan finna stor glädje och nytta i dagliga, och kanske något kortare, rundor. I takt med att du blir vanare vid gåendet kan du bege dig ut på längre vandringar. Det finns massor av vackra vandringsleder i Sverige.
2. Löpning
Löpning kan vara den ultimata utomhusträningen för dig som vill stärka konditionen. Det satsas en hel del på löpspår i motionsslingor, så om du är intresserad av att komma i gång med löpträning kan du börja med att kolla runt efter passande spår i ditt närområde. För många kan det hjälpa att sätta upp ett mål att man ska springa ett maraton eller liknande. Då har man nämligen något konkret att träna inför.
3. Cykling
Cykling är ett mångsidigt träningsområde och kan innebära allt från landsvägscykling till terrängcykling. I det första fallet övar du uthållighet eftersom du cyklar långa sträckor och i det andra fallet cyklar du snabbt i varierad terräng med olika hinder. Oavsett vilken av cyklingsformerna du väljer får du såväl konditionsträning som utomhustid. Cykling kan stärka benen på ett sätt som stärker dig i övrig träning, som när du håller på med bollsporter.
4. Simning
Simning är en träningsaktivitet som passar bra sommartid. På sommaren kan du nämligen bada och simma i landets sjöar och hav, utan att få en köldchock på kuppen. Sveriges stränder är i många avseenden outnyttjad träningsmark, för egentligen hade man ju kunnat löpträna eller bollsporta på dem nästan året runt. Med lite kreativt tänk kan du ha långa dagar med utomhusträning vid en sjö eller ett hav. Vad sägs om intervallträning i sanden, en stunds paddling och sedan en simtur på det?
Tips på kläder för utomhusträning
Vilka kläder som fungerar bäst för utomhusträning varierar beroende på årstid och väder. När du ska träna utomhus kan du ha stor nytta av att införskaffa kläder som tål väder och vind, och som därutöver är funktionella på så vis att de absorberar svett och torkar snabbt.
Skor som stöter bort vatten – exempelvis skor i goretex-material – gör att du kan gå eller springa i vatten utan att bli dyblöt. För vandring finns särskilda vandringskängor, för löpning löparskor, för cykling cykelskor och så vidare. Anpassa skorna efter utomhusaktiviteten för maximalt stöd nerifrån och upp.
Solglasögon och mössa kan också komma väl till pass. Under årets kallare månader kan det likaså vara bra att klä dig i lager-på-lager, för då kan du enkelt justera klädseln under väderskiftningarna och undvika att klä dig för varmt eller kallt.
Tänk på att ha med dig vatten! Det finns särskilda bälten som håller ett x antal vattenflaskor och som du kan spänna på dig. På tal om dessa bälten finns även armband för att bära mobilen runt armen i stället för att ha den i handen eller fickan.
Så kan miljön inspirera träningen utomhus
Hur kan du använda lyktstolpar, parkbänkar och andra saker i din utomhusträning? Nedanför följer tips på hur miljön kan inspirera dig när du ska träna styrka och kondition utomhus:
- Intervallträning med hjälp av lyktstolpar är en enkel träningsform. Spring allt vad du orkar mellan varannan lyktstolpe och gå mellan varannan stolpe, alternativt hitta på olika sätt att springa eller gå mellan lyktstolparna för att variera intervallerna.
- Styrke- och konditionsträning med hjälp av parkbänkar fungerar oväntat smidigt. Tack vare parkbänkens utseende kan du använda den som stöd för händerna när du ska göra plankan, armhävningar eller situps. Eller så kan du göra dips! Du kan också använda bänken som en step-up-bräda. Variera takten på stegen du går upp och ner för bänken för att få in intervaller och därmed för att få upp flåset.
- Konditions- och uthållighetsträning med hjälp av backar är ett annat exempel på hur du kan nyttja utomhusmiljön till din fördel. Välj en brant och lång backe så att du får en tuff utmaning.
- Ben- och konditionsträning med hjälp av trappor kan fungera som en mix mellan backarna och parkbänkarna. Gör olika stegkombinationer och variera tempot för att maximera effekten.
- Kroppskontroll och coreträning med hjälp av gungor är ett annat träningstips – och ett svårt sådant! Prova att göra plankan genom att hålla händerna mot gungan och att ha fötterna stadigt i marken. Gunga lite fram och tillbaka för att låta din core jobba mer.
Det här var tips på hur miljön kan inspirera dig när du ska träna utomhus. Lycka till med utomhusträningen!
Källor:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180109214943.htm
https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-being-outdoors