Inredning & Trädgård Kultur & Kuriosa Mode & Skönhet Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Vilka färger passar ihop? Enkla tips inom färglära

Inredning, mode och konst, så fort färg blir en viktig del av det visuella intrycket kan du ha nytta av färglära…

vilka färger passar ihop? tips inom färglära

Genom att utgå från grundläggande färglära kan du enkelt skapa kontrast och/eller harmoni vare sig du ska klä dig, dekorera ett rum eller måla en tavla. Du kan bland annat använda dig av ett så kallat färghjul eller en färgcirkel för att ha färgerna framför dig. Detta är alltså en cirkel i vilken de olika färgerna placerats i förhållande till varandra. Nedanför följer tips på vanliga färgkombinationer:

exempel på hur en färgcirkel kan se ut
Här har du ett exempel på en ganska så klassisk färgcirkel eller färghjul.

Kompletterande färger

Kompletterande färger eller komplementfärger är de färger som är placerade mitt emot varandra i en färgcirkel. Inom inredning, mode och konst används sådana färger för att skapa intressanta kontraster och genomtänkt balans. Rött och grönt, blått och orange samt gult och lila är exempel på kompletterande färger. Kontraster kan enkelt skapas, det gäller dock att skapa vackra kontraster och då underlättar det att utgå från just läran om komplementfärger.

Analoga färger

De analoga färgerna ligger bredvid varandra i färgcirkeln. Du har exempelvis röd, orange samt gul (varma färger) och grön, blå samt lila (kalla färger) som glider in och ut i varandra. Om du utgår från analoga färger kan du skapa en varm eller kall känsla i en outfit, ett rum eller i en design. Det finns inte så mycket kontrast i det analoga färgschemat, däremot är det harmoniskt.

matcha färger med varandra tips

Monokromatiska färger

Monokromatiska färger är namnet på det färgschema som utgörs av olika nyanser av samma färg, såsom olika nyanser av blå eller gul. Det har blivit modernt att inreda ett rum i bara en enda färg och att då använda sig av dess olika nyanser. Resultatet blir harmoniskt, samtidigt händer det inte så mycket med de monokromatiska färgerna. Då kan du prova att använda en kompletterande accentfärg, liksom för att ge stilen ett litet, litet lyft. Läs mer om detta i stycket om kompletterande färger.

Triadiska färger

Triadiska färger utgör det kanske svåraste färgschemat, då detta innebär att du använder tre färger som är placerade lika långt från varandra i färgcirkeln. Rött, blått och gult – med andra ord primärfärgerna – är exempel på triadiska färger. Som du säkerligen förstår är var och en av färgerna i schemat stark i sin egen rätt, varför det också kan vara svårt att skapa balans mellan dem. Ett tips är att välja en av färgerna som en dominerande färg och att sedan använda de två andra som accentfärger. På så vis kan du skapa bättre harmoni bland kontrasterna.

färglära inspiration

Det här var olika tips på hur du kan matcha färger genom att utgå från den grundläggande färgläran. Lek runt med färger för att skapa din egen stil, och tänk på att det finns olika varianter av färgcirkeln.