Att syssla med trädgårdsarbete och att odla växter är en fritidsaktivitet med många fördelar. Det har nämligen visat sig vara riktigt bra för din hälsa. Bättre hälsa listar i denna artikel forskarnas 7 skäl till varför att vara i trädgården är läkande.
För dig som påtar i trädgården dagligen är det här inget nytt: trädgårdsliv och att odla växter är bra för din hälsa. Det är först det senaste decenniet som kopplingen mellan att vistas i trädgården och bra hälsa har fått en vetenskaplig grund, och detta för att forskningen av odlandets och trädgårdsskötselns hälsofrämjande egenskaper har skett från flera olika håll. Frågan har nämligen engagerat allt från hortonomer till medicinare.
Idag finns det bl.a. en behandlingsform som kallas trädgårdsterapi. Denna terapiform har visat sig hjälpa människor som lider av depression, eller av andra svåra sjukdomar såsom värkproblematik, och som behöver hitta tillbaka till livsglädje och välmående. Förutom att vara en effektiv behandlingsform vid psykisk ohälsa och kronisk smärta, har att odla och att vara i trädgården en mängd hälsofrämjande och läkande egenskaper.
Forskarnas 7 skäl till varför att vara i trädgården är läkande
1. Du får träning!
Att påta i trädgården kan inte direkt liknas vid att gymma. Det ger dig däremot lågintensiv träning i form av vardagsmotion. Lågintensiv träning fungerar bra när du t.ex. har kronisk smärta och inte ska träna kroppen alltför hårt. Genom trädgårdsarbete kan du stärka och stretcha musklerna i armar, ben och rygg.
2. Du får en effektiv antistressbehandling.
Forskning tyder på att trädgårdsarbete och att odla växter är mer effektivt när du vill stressa ner och få lugn och ro än vad andra fritidsaktiviteter är. Det räcker med 30 minuters vistelse i trädgården för att du ska märka en positiv skillnad på din stressnivå.
3. Din psykiska hälsa ökar.
Trädgårdsskötsel och att vara i trädgården har visat sig vara särskilt behjälpligt när du lider av psykisk ohälsa. Idag används trädgårdsarbete som terapi, s.k. trädgårdsterapi, för att läka depression och utmattningssymptom. Oftast räcker det att bara vara i trädgården för att det psykiska välmående ska få en boost. Dessutom har forskning visat att jorden är som ett naturligt lyckopiller. Jorden har alltså antidepressiva egenskaper, och det är därför du kan uppleva att du mår väldigt bra i psyket när du gräver och krafsar i jorden.
4. Du blir mindre utsatt för hjärtsjukdomar.
Kombinationen av ökad vardagsmotion och minskad stress har en stärkande effekt på ditt hjärta. På så sätt gör trädgårdsarbete, enligt en svensk studie, att risken för hjärtattack och stroke minskar, speciellt om du är över 60 år.
5. Du får ett starkare immunförsvar.
När du tillbringar tid i din trädgård får du, genom att bara vara ute, massor av nyttigt D-vitamin. D-vitamin är bra för ditt immunförsvar. Liksom jorden innehåller ämnen som gör dig gladare, innehåller den också immunförsvarsstärkande ämnen. De hälsofrämjande ämnena torde finnas i Mycobacterium vaccae, en bakterie som finns i jorden. Just för att Mycobacterium vaccae har positiva effekter på immunförsvaret används bakterien i olika vacciner, t.ex. mot cancer, eksem, psoriasis och astma.
6. Du blir mindre utsatt för demenssjukdomar.
Den kanske mest överraskande effekten av trädgårdsskötsel är att det kan minska risken för demenssjukdomar såsom Alzheimers. Trädgårdsarbete har även visat sig vara bra för den som redan har en demenssjukdom, detta för att vara i trädgården innebär en hel del minnesträning och håller igång hjärnan.
7. Du får nyttig och näringsrik mat.
Studier tyder på att du som odlar din egen mat äter mycket frukt och grönt, att du m.a.o. har en hälsosam livsstil när det kommer till mat. Att odla och äta din egen mat innebär likaså att den mat du äter är mer näringsrik än den du köper i matbutiker.
Jag har ingen trädgård – vad ska jag göra?
Lugn, du behöver inte ha en egen trädgård för att kunna dra nytta av trädgårdslivets hälsofrämjande och läkande egenskaper. Bara genom att ha några krukväxter i fönstren därhemma kan du märka en positiv skillnad på ditt humör och inre lugn.
Om du känner att du vill avancera lite kan du testa att odla dina egna tomatplantor eller örter i ett soligt fönster eller på balkongen. Eller varför inte odla din egen teplanta för att få ett gott och hälsosamt grönt te?
Källor: CNN/Health; Daily Mail; Psykologtidningen; Tidningen Land; University of Bristol News
Bild: © Philippe Devanne / Dollar Photo Club