Kroppen & Kurer Pyssel & Kreativitet

Från trädgården till tekoppen – så gör du hälsosamt grönt te!

DIY. Du vet väl att du kan göra ditt eget te, alltså den ”äkta varan”? Detta gör du genom att odla teplantan camellia sinensis, en form av kamelia, därhemma, skörda dess gröna blad och att sedan torka tebladen. Bättre hälsa guidar dig här i hur du steg för steg kan göra hälsosamt grönt te.

Att dricka grönt te kan stärka din hälsa rejält, men bara om du dricker rätt sorts grönt te. Det är framför allt i växten camellia sinensis som teets hälsofrämjande egenskaper finns, och te i form av ”äkta vara” innehåller just camellia sinensis. Växten, som är ett slags kamelia, innehåller polyfenoler och fytokemikalier. Kombinationen av ämnena gör så att du bl.a. skyddas mot cancer, kardiovaskulära sjukdomar och att din blodsockernivå regleras.

Kamelian beskrivs som en svårodlad växt, mycket p.g.a. att den kräver 5-12 graders vintertemperatur och massor av ljus. Däremot får den definitivt inte stå i solsken. Detta innebär att du inte kan odla kamelian i torr rumsvärme. Men du som har rätt förutsättningar därhemma har alla möjligheter att odla kamelior och därmed att göra ditt eget te från grunden – från trädgården till tekoppen! Här kommer några odlingstips för camellia sinensis, som du f.ö. framför allt kan köpa från utländska trädgårdsbutiker online.

Så odlar du camellia sinensis. Tänk på att du inte kan odla camellia sinensis om det inte görs i en vintertemperatur om 5-12 grader. Plantan behöver mycket ljus, men får absolut inte stå i solen hela dagarna. Om du odlar växten i en kruka – vilket inte alls är en dum idé (!) – kan du flytta runt krukan så att din camellia sinensis får en behagligare temperatur och rätt mängd ljus. På så sätt skyddar du plantan från obarmhärtiga vintertemperaturer. Du kan både låta växten bli ca 0,9 m hög, och något smal, eller så kan du låta den växa till en buske eller ett mindre träd. Camellia sinensis har små vita blommor. Dessa blommor kan du skörda, torka och mala ner i ditt te. Då får teet en något rikare smak.

Så skördar du camellia sinensis. Beroende på vilken del du använder av denna teplanta får du olika slags teer. Ur camellia sinensis kan du, förutom grönt te, utvinna svart te, vitt te och oolongte. För att kunna göra grönt te måste du skörda de två översta bladen och bladknopparna från årets tillväxt. Dessa är, till skillnad från förra årets bruna blad och knoppar, klart gröna.

Så gör du grönt te av camellia sinensis. När du så har skördat de klart grönlysande löven och knopparna är det dags att göra teet. Värm upp löven och knopparna innan de får en chans att oxidera. Detta gör du enklast genom att ånga dem i en-två minuter och att sedan hälla kallt vatten över dem. När du häller kallt vatten över löven och knopparna avslutar du upphettningsprocessen och bevarar lövens och knopparna gröna färg. Löven och knopparna, som nu är mjuka och följsamma, ska rullas med hjälp av händerna. Därefter ska du lägga de rullade löven och knopparna på en plåt och torka dem i ugnen, som ska ha en värme på ca 100-110 grader, i 10-12 min. Nu har du torkat löven och knopparna och ditt te är snart färdigt!

Så gör du en kopp fylld med hälsosamt grönt te. Lägg sex lövrullar i en tepåse eller tekula och lägg därpå tepåsen i en kopp med varmt vatten. Häll kokande vatten över blandningen och täck över koppen med ett lock eller dylikt. Låt teet dra sig i några minuter – och så har du en rykande kopp med hemmagjort och hälsosamt grönt te!

Hämta inspiration från Cassie Liversidges bok Homegrown Tea

Läs: 10 livsviktiga anledningar till varför te är bra för din hälsa och Odla dig till bra hälsa! Forskarnas 7 skäl till varför att vara i trädgården är läkande.

Källor: Odla.nu och Mother Nature Network.

Bild: © Liv Friis-Larsen / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.