Tandblekning är ett vanligt sätt att få vita tänder. Missfärgade tänder kan göra så att du känner osäkerhet…
… Faktiskt är det vanligt att man känner sig så osäker att man håller tillbaka skratten för att man inte vill visa tänderna. Så ska man inte behöva ha det! Genom att bleka tänderna kan man kanske återfå lite av självförtroendet – men vad innebär tandblekning mer exakt?
Finns olika metoder för tandblekning
Det finns olika metoder för tandblekning. Vad nästan alla metoderna har gemensamt är att de görs med blekmedel. Somliga av metoderna har även inslag av laser- eller ljusbehandling. Du kan bleka tänderna hos tandläkaren eller köpa blekningsprodukter på apotek eller i skönhetsbutiker, som exempel. Varken tandläkarna eller butikerna får sälja vilka blekmedel som helst, detta är reglerat utifrån särskilda krav på tillåtna medel.
Exempel på olika sorters medel för att bleka tänderna
Även om vilka tandblekningsprodukter som får säljas regleras bör du alltid rådfråga tandläkaren om vilken produkt som passar dig bäst. Exempel på olika sorters medel är…
- Blekmedel hos tandläkaren
- Blekgeler för hemmabruk
- Engångsremsor för hemmaanvändning
- Lack som används för hemmabehandling
- Tandblekningsmedel du köper i butiker och använder hemma
Viktigt att rådfråga tandläkaren först
Varje mun är unik och så är det även med skälen till missfärgningarna. Orsakerna bakom att du har missfärgade tänder kan vara väldigt specifika och därför bör du alltid rådfråga tandläkaren eller tandhygienisten – läs göra en tandläkarundersökning – innan du sätter i gång med blekmedlet. Det är också viktigt att eventuella hål lagas liksom att eventuell tandsten tas bort först.
Bäst tandblekning beror på förutsättningarna
Med tanke på hur unik varje mun är beror den bästa tandblekningen på de individuella förutsättningarna. För de allra flesta brukar det gå bra att bleka tänderna hemma – men kolla med tandläkaren först. Genom att jämföra olika blekmedel får du chans att hitta bästa tandblekningen för dig. Bästtandblekning.se är ett exempel på en oberoende guide där olika metoder och preparat för att bleka tänderna recenseras och listas.
Tips för att hitta säkraste hemmabehandlingen
Oavsett tandblekningsmetod är det inget ovanligt att tandköttet blir lite irriterat och att tänderna ilar efteråt. De främsta anledningarna till att rådfråga tandläkaren är att minimera biverkningarna av tandblekningen och att undvika skador på såväl tänder som tandkött. I dag finns en stor transparens kring olika blekmedel. Du kan nämligen alltid kolla upp vad andra skrivit om medlen på exempelvis nätet.
Om du känner osäkerhet kring ett medel kan du också alltid dubbelkolla med Läkemedelsverket. Läkemedelsverket kontrollerar preparaten för att bleka tänderna och har stenhård koll på vilka medel som är godkända. Lättare former av biverkningar kan vara oundvikliga, men du ska inte behöva dras med permanenta skador och därför är en extrakoll aldrig fel. Det finns så många bra produkter på marknaden, så välj en bra produkt!
Vanliga biverkningar av att bleka tänderna
Som skrivet är det inget ovanligt att få lättare biverkningar efter att du blekt tänderna. Biverkningarna är oftast ofarliga och snabbt övergående. Tandköttet kan bli irriterat, svullet och även småsårigt. Ifall detta skulle ske under behandlingstiden är det jätteviktigt att du pausar med tandblekningen ett par dagar och låter tandköttet läka. Ilningar är också ett tecken på en lättare irritation, men i tanden. Om du bleker tänderna utifrån dina individuella förutsättningar och där du tar hänsyn till din allmänna tandhälsa, kommer ilningarna troligast gå över ett par dagar efter behandlingen.
Tänderna mår bra av fluor efter att du blekt dem
Tänderna mår bra av fluor. Efter att du blekt dem behöver dem fluor mer än någonsin och därför bör du göra en fluorbehandling hemma. Låter det komplicerat? Det är det inte! Använd exempelvis munsköljningsmedel eller sugtabletter med fluor. Vid tandblekning försvagas emaljen, fluor stärker den igen.
Under och efter blekningen av tänderna är det dessutom av vikt att du inte äter eller dricker något med starka färger och som tenderar att missfärga tänderna även i vanliga fall. Enligt 1177 Vårdguiden bedöms tandblekning vara ofarligt så länge den genomförs rätt och du har bra koll på din faktiska tandhälsa.
Källa: 1177.se