Kroppen & Kurer

Apotekarnas bästa tips för att lindra solsveda

När du vistas länge i solen riskerar du att bränna dig, att få så kallad solsveda. Hur lindrar du den smärtsamma solbrännan?

blåsor solskada
Bild: © Mr_Jamsey / iStock

Solsveda kännetecknas av en röd, varm och kliande solbränna. Brännan kan även ge upphov till blåsor på huden och en feberkänsla i kroppen. 1177 Vårdguiden menar att du i många fall kan lindra svedan själv – och därför har vi sökt efter tips för egenvård hos apotekarna på Apoteket.se.

Apotekarnas tips för att lindra solsveda

Apotekarna på Apoteket.se rekommenderar följande saker för att lindra solsveda:

  • Undvik att vistas i solen i upp till en vecka. För bästa lindring ska du alltså inte ge dig ut för att sola direkt igen. Det är inte ens säkert att ett par dagars vila från solande hjälper när huden behöver få återhämta sig i lugn och ro.
  • Skydda kroppen från solen – om du nu inte kan undvika den. Använd solkräm eller dylikt med hög solskyddsfaktor och bär luftiga, täckande kläder.
  • Applicera kylbalsam eller en svalkande fettfri gel på solsvedan. Kylbehandling kan nämligen lindra den brännande smärtan. Prova även att kyla ner med hjälp av kallt vatten.
  • Använd after sun-lotion vid lindrig solsveda. Även andra mjukgörande fuktmedel kan hjälpa. Smörj huden ofta så att den inte börjar fjälla. Men som skrivet, vid lindrigt solskadad hud!
  • Lindra svedan med hjälp av receptfri hydrokortisonsalva. Du köper denna typ av salva på just apoteken och det kan därför vara en bra idé att rådfråga apotekaren om användning först.
  • Kontakta sjukvården om solskadan sträcker sig över ett större hudområde än handflatan och/eller om svedan orsakar många blåsor.

Källor: Apoteket.se; 1177.se