Kroppen & Kurer

Så påverkar extrem värme kroppen

När en värmebölja sveper in i Norden njuter många storartat, medan andra våndas i hettan. Vad händer med kroppen i den extrema värmen?

symptom vid värme
Bild: © mokuden-photos / iStock

Som med så mycket annat finns det viktiga hälsoaspekter av att utsättas för extrem värme. Du kan exempelvis bli uttorkad och/eller få värmeslag. Läs mer om hur värmen påverkar kroppen här nedanför!

Svettning

Svettning är kroppens eget kylsystem och det hjälper dig hantera värmen bättre. Om du svettas mycket – vilket inte alls är ovanligt under en värmebölja – måste du fylla på med ny vätska. Drick alltså mycket vatten och eventuellt även vätskeersättning såsom Resorb.

Uttorkning

När du drabbas av uttorkning är det inte bara för mycket vätska du svettats ut. Du har även svettat ut viktiga mineraler såsom kalium och natrium. Ökad törst, torr mun och tunga samt färre kissbesök på toaletten är vanliga tecken på att du är uttorkad. Som skrivet här ovanför kan du behöva återställa kropps- och vätskebalansen genom att dricka exempelvis Resorb.

Värmeslag

Värmeslag innebär att kroppen inte kan göra sig av med värmen och att kroppstemperaturen fortsätter stiga till ibland så allvarliga nivåer att du måste ringa 112. Blekhet, fumlighet, trötthet – rent av utmattning – och svaghet är typiska tecken på värmeslag. Lägg dig på en sval plats och drick en blandning av vatten, salt och socker för att försöka återställa kroppsbalansen. Kontakta Sjukvårdsupplysningen eller vårdcentralen om du känner osäkerhet kring symptomen – värmeslag är inte att leka med.

Värmeutslag

Att få värmeutslag är vanligast när vädret är varmt och fuktigt. Utslagen uppstår när du svettas så mycket att svettkörtlarna blockeras och porerna därför inte kan göra sig av med svetten. Du får då små små röda prickar, som oftast bildas i armhålorna, ljumskarna, på halsen, armbågarna samt under brösten. Lindra värmeutslagen genom att bära kläder som andas – typ bomullsplagg – hålla dig sval och torr.

Solbränna…

… och då menar vi inte en lätt, fräsch solbränna, utan en smärtsam, illröd solsveda. Rent av en solskada på huden. Solsvedan kan klia, sticka, bränna och göra ont. Den kan också kännas kokhet och ge upphov till blåsor, huvudvärk, feber samt illamående. Prova att badda brännan med en kall, våt trasa och/eller att lindra med en aloe vera-hudprodukt. Använd solkräm med minst 30 i solfaktor och bär skyddande kläder för att undvika solsveda och solskador på huden över huvud taget.

Värmeödem

Extrem värme kan även orsaka värmeödem, vilket är vanligare hos kvinnor än hos män. Ödem innebär att du får svullnad och vätskeansamling i exempelvis händer, fötter och ben. Det kan vara väldigt smärtsamt men är för det mesta ofarligt. Givetvis ska du kontakta sjukvården om ödemet inte försvinner och/eller är försvårar vardagen för dig.

Svimning

Den extrema värmen kan göra så att du svimmar, särskilt om du befinner dig på samma varma plats en längre stund. Sök helst skugga och svalka under värmeböljan! Svimning kan bero på såväl uttorkning som minskat blodflöde till hjärnan. Hettan försämrar nämligen blodtillförseln till hjärnan.

Hög hjärtfrekvens

Trycket i en värmebölja kan leda till hög hjärtfrekvens – varför blir det så? För att göra sig av med värmen måste hjärtat pumpa mer blod till de extra värmeutsatta områdena i kroppen och det kan medföra att blodtillförseln minskar till anda delar. Det är därför inget ovanligt att den högre hjärtfrekvensen gör dig trött och seg under fysiska eller mentala ansträngningar.

Förvirring och koncentrationssvårigheter

Överlag kan extrem värme göra dig förvirrad och ofokuserad – och då blir det även svårt att sköta sysslorna som du tänkt dig. Dessa värmesymptom behöver inte vara farliga, utan kan vara ett tecken på att du behöver dricka mer vatten och bege dig till svalare plats för en stunds vila. Pressa inte dig själv när du inte måste!

Lågt blodtryck

När det är varmt svettas du. Ju mer du svettas desto mer vätska och mineraler försvinner ur din kropp. Denna förlust kan ge dig lågt blodtryck och därmed orsaka yrsel eller svimning.

Extrem värme påverkar kroppen på en mängd sätt – läs gärna dessa enkla tips för att minska den negativa kroppseffekten av hettan något.

Källa: Medicinenet.com