Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Dags att ändra hudvårdsrutinen inför sommaren? Så här gör du

tips hudvård sommar

Den bästa hudvårdsrutinen anpassas utifrån årstiden. Få tips på hur du kan tänka kring sommarens hudvård!

ändra hudvårdsrutin sommar
Bild: © Lesia Sementsova via Canva

På sommaren genomgår garderoben en stor förändring. De tunga kläderna byts mot lättare plagg, och samma tänk bör prägla rutinen kring hudvårdsprodukterna. Under sommarsäsongen mår huden nämligen som bäst av lätt hudvård, utan för mycket feta och tjocka lager.

Torr hud med framför allt sprickor är inte ett lika stort problem under sommaren som under vintern. Genom användandet av för tunga produkter kan hyn dock bli torr – eller fet – beroende på dina personliga förutsättningar och hur väl du rengör huden efter exempelvis solkrämsanvändning.

Hudens mående påverkas av vädret. Luftfuktigheten och svetten kan göra så att en vanligtvis balanserad hy blir obalanserad, och icke desto mindre fet. Det här är ett av de främsta skälen att anpassa rutinen kring hudvård efter årstiden.

Drick vatten för att behålla fuktigheten

Observera att huden fortfarande kan bli torr under sommaren. Då oftast på grund av att kroppen förlorar vätska i värmen. Drick därför mycket vatten. Återfukta dessutom huden med en lätt fuktkräm som bevarar kroppens fuktighet genom att inkapsla den.

Det finns massor av krämer att välja på, läs en av skönhetsguiderna på Beautiq.se för att få bra hudvårdstips inför sommaren. Nedanför följer ytterligare exempel på hur du på bästa sätt kan ta hand om huden i sommartid – fortsätt läsa!

Gör solkräm till en självklar hudvårdsrutin

En av de största förändringarna som görs i sommarens hudvårdsrutin är att solkräm börjar användas. Solkräm eller annat solskydd är inget du bör kompromissa med, särskilt inte om du planerar att vistas i solen. Denna form av hudvård kan motverka risken för hudcancer och solskador.

Var uppmärksam på att olika hudtyper mår bra av olika sorters solkrämer och att du kan behöva prova dig fram för att hitta rätt. Vid känslig hy kan det vara bra att använda en parfymfri solkräm och vid fet hy en mindre fet kräm.

Hur hög solskyddsfaktor behöver du? För ansiktet, som är extra utsatt för solen, rekommenderas en faktor på mellan 30 och 50. Beroende på hudens känslighet kan du använda en lika hög – eller lägre – faktor på resten av kroppen. Generellt innebär en hög solskyddsfaktor ett bra skydd mot exempelvis solsveda, som du kan få av solbränna.

Komplettera sommarens hudvård med serum

För att ytterligare stärka solskyddet kan du använda ansiktsserum. Ett serum tillför huden näring och hjälper den parera solens eventuellt skadliga effekter. I synnerhet de ansiktsserum som innehåller vitamin C har både en skyddande och reparerande effekt. Den här typen av serum kan – och bör – du använda varje dag.

Behandla solsveda med aloe vera

Om skadan väl är skedd och du bränt huden i solen kan att smörja kroppen med aloe vera – finns som salva – lindra svedan. Aloe vera har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper därmed kroppen att läka skadan snabbare. Men en aloe vera-salva kan också ge en skön och lindrande svalka direkt.

Använd lättare smink på sommaren

Under sommaren bör tung och fet makeup undvikas. Inga tunga foundations, med andra ord. Om du ändå vill använda smink kan det vara bra att ha med dig att du kan kombinera lätt smink och solkräm. Det finns matta solkrämer som du applicerar på huden först och därefter kan du lägga sminket. Tänk på att smink sällan ger tillräckligt högt solskydd.

Tvätta ansiktet rent varje dag

Svett, solkräm och smink kan alltså göra sommarhuden fet. Väderförhållandena och hudprodukterna kan även täppa till huden och därmed ge akne. Oavsett om du sminkar dig eller inte bör du tvätta ansiktet och resten av kroppen ren varje dag. Se till att tvätta bort solkrämen och sminket, så att porerna inte täpps igen av orenheter. Gör gärna peeling.

Låt en svalkande dusch bli en hudvårdsrutin

Efter en dag i värmen kan en svalkande dusch vara undergörande. Förutom att ge dig en frist från hettan och en härlig fräschör kan duschen lindra solbränna och solklåda. Se över vilka produkter du använder i din hudvårdsrutin, kanske finns det en vårdande och återfuktande duschkräm som passar din sommarhy?

Prova att sova med en fuktmask

Under årets kallare dagar använder du kanske både dag- och nattkräm. Under de varma sommardagarna kan du i stället prova en fuktmask för ansiktet. Fuktmasker kan användas flera dagar i veckan och du kan till och med prova att sova med dem för att vakna len och mjuk.