Psykologi & Livsstil

Dags för nätdejting? 8 tips för att lyckas på dejtingsidor

nätdejting tips

Nätdejtingtips för dig som överväger att skapa en profil på dejtingsidor eller som inte kommit så långt med din nätdejting ännu…

8 tips för nätdejting
Bild: © martin-dm / iStock

Det bästa tipset för att lyckas med nätdejting är att du ska se till att ha roligt under tiden. Då är hälften redan vunnet. För oavsett hur det går för dig kommer du förhoppningsvis vara många erfarenheter och bekantskaper rikare. Många som är bra på att nätdejta är det för att de övat, för att de gjort om och gjort ”rätt”. Även om det inte finns bara ett rätt sätt finns det alltid några allmänna knep du kan lära av – fortsätt läsa för att få inspiration till din egen dejtingprofil!

1. Var inte för blygsam vid nätdejting…

När du skapar din dejtingprofil finns inga som helst skäl att lista allt det du är mindre bra på. Tvärtom menar dejtingproffsen på Match.com att överdriven blygsamhet är direkt avskräckande för de som besöker profilen. Självkänsla är en hett eftertraktad egenskap hos en eventuell partner och när du fokuserar för mycket på dina dåliga sidor framstår du som osäker, kanske rent av som osjälvständig och i stort behov av bekräftelse.

2. … men inte heller för skrytsam

Vid online-dejting på dejtingsidor går självkännedom åt båda hållen och du gör därför inte heller ett bra första intryck om du skryter hit och dit. Om du lagar fantastiskt god pasta ska du såklart lyfta dina skills. Skryt i form av att du är smartast av alla du känner och att du vinner alla diskussioner du ger dig in i är däremot kanske inte jättelyckat. Balansera mera!

3. Var tydlig med vad du gillar

Nätdejting ger dig ypperliga chanser att träffa personer du har mycket gemensamt med. Men då gäller det att du är tydlig med vad du gillar. Jag gillar musik säger inte så mycket om dig och dina intressen. Specificera vilken musik du tycker om – en särskild stil eller ett särskilt band (?) – för att träffa någon som delar intresset med dig. Ju tydligare du är med dina intressen på dejtingsidorna, desto troligare att dina ansträngningar leder till seriös nätdejting. Berätta om dig själv, om vad som inspirerar dig – men skippa de långa kravlistorna på vad du förväntar dig av din framtida partner. Det är två olika former av tydlighet. På NätdejtingTips.se får du ännu fler knep för att lyckas med din dejtingprofil.

4. Lägg upp flera foton på dejtingsidor

Ledsen, men din nätdejting kommer inte gå vägen om du inte är beredd att lägga upp foton på dig. Hur sannolikt är det att du väljer att träffa en person vars utseende du har noll hum om? Kanske att du rent av tycker det känns lite obehagligt. Dejtingexperterna menar att ett foto på dig är en oskriven lag på dejtingsidorna. De menar vidare att ett foto inte är tillräckligt. Satsa alltid på att ladda upp och visa minst två bilder, bilder som dessutom ger en rättvis bild av hur du ser ut. Fem eller tio år gamla foton förvillar ofta den du nätdejtar. Lita på oss: du är fin som du är. Nu. En annan viktig lärdom många gjort via dejtingsidorna är att sexiga bilder ger… sex. Det är fine. Om det är en tillfällig förbindelse du vill ha. Om du hellre vill ha en långvarig, seriös nätdejting rekommenderas du att lyfta mer av din personlighet.

5. Kära inte ner dig i en dejtingprofils foton…

… du riskerar att bli besviken eftersom ett foto sällan ger hela bilden av personen.

6. Var beredd på att nätdejting medför väntan

Många som börjat nätdejta blir besvikna över hur sakta meddelandena trillar in. Väntan, väntan och ännu mera väntan är vanligt inom nätdejting. Främst för nybörjare som ännu inte lärt sig knepen för män i dejtingsvängarna. Bara för att ingen ännu skrivit till dig finns det inget som säger att du inte kan kontakta andra själv.

7. Du behöver inte svara på meddelandena

Det finns heller inget som säger att du måste svarare på meddelande du får – inte ens några oskrivna regler i dejtingvärlden. Om du inte är intresserad är du inte intresserad.

8.  Dröj inte för länge med att träffas irl

Det är alltid lika roligt att bekanta sig med nya personer – även online. Risken är att det är så trevligt att skicka meddelanden till den du nätdejtar att relationen stannar på nätet. Låt det därför inte dröja för länge med att ni träffas bortom skärmarna, i verkligheten. Det är fullt förståeligt om du tycker det är läskig att träffa personen första gången. Pirret inför ett spännande möte måste du uthärda, men känslan av obehag inför att träffa en obekant kan du råda bot på genom att ni träffas på en allmän plats.

Källor: Match.com; The Guardian