Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Därför är att ha ont i en stukad fot inte samma sak som att ha kronisk smärta

Här kan du läsa om vad som kännetecknar kronisk smärta, en smärta som skribenten Sandra Jönsson beskriver som väsensskild från akut och kortvarig smärta:

smärta, hälsa, må bra, bättre hälsa, bra hälsa, kronisk smärta, akut smärta, vad är kronisk smärta, leva med värk, leva med smärta, smärtor, kronisk sjukdom, kroniska sjukdomar

Någon gång i livet drabbas vi av en plötslig smärta. Den är akut, mer eller mindre allvarlig, oerhört jobbig i stunden och förhoppningsvis övergående. I vanliga fall försvinner smärta. Men så är det ju inte med kronisk smärta, för trots att den borde gå över gör den inte det. Det här beror, i väldigt enkla ordalag, på att nervsystemet är ur funktion och bombarderar hjärnan med smärtimpulser. Till och med småsaker – till exempel en kram eller att bära kläder – kan göra djävulusiskt ont.

Jag som själv har levt med kronisk smärta i tjugo år har svårt att tänka mig att jag alltid kommer ha ont, att jag kommer börja varje dag med värk i hela kroppen och våndas inför varje kram jag får eller klädesplagg jag måste ha på mig. Jag kan inte greppa tidsperspektivet för evigt, framför allt med tanke på att den ständiga värken kan vara precis lika intensiv som när jag bröt min arm eller som när magsåret får hela buken att smärta. Om jag som lever med värk inte kan förstå att jag alltid kommer ha ont, hur ska då någon som inte har kronisk smärta kunna veta hur det känns?

Under de senaste tjugo åren har många jämfört min kroniska smärta med att ha ont i en stukad fot eller liknande – du förstår säkert vad jag far efter och har troligen varit med om samma sak. Jämförelsen har gjort mig både ledsen, frustrerad och arg; det är trots allt en jättestor skillnad på att ha ont en kort period och att ha ont för evigt. Men sedan rannsakar jag mig själv. Jag kan inte föra ett personligt korståg mot alla som inte har kronisk smärta eller en kronisk sjukdom, mot personer som omöjligt kan förstå vad jag lever med helt och fullt.

Jag kan däremot betona att akut och kortvarig smärta är helt väsensskild från långvarig och kronisk smärta och att det är därför som vi som har konstant och livslång värk kan reagera starkt på jämförelsen. När en person med en stukad fot känner sig bättre, vilket man kan göra ganska snabbt beroende på vad man jämför med, kan hen återgå till sin vardag, leva som hen har gjort förut. Eftersom den kroniska smärtan är evig kan den drabbade inte återgå till vardagen. Hen får i stället en ny form av vardag och en minimal chans till återhämtning från den trötthet, om inte utmattning, man kan lamslås av när man har ont i kroppen, en ond cirkel som är svår att bryta.

Bild: ©  Bartlomiej Zyczynski / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.