Kroppen & Kurer Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Delta i årets juldopp som sker på många platser i Sverige

Om du inte har deltagit i årets juldopp har du en kall, rolig och smått tossig upplevelse framför dig. Fira in julen med denna allt populärare traditionen i Sverige!

delta i årets juldopp som sker på många platser i sverige
Bild: eugene_remizov via iStockphoto.com

Juldoppet är en älskad tradition på många platser i Sverige. Denna udda men festliga aktivitet innebär att människor klär på sig badkläder – och ofta tomteluvor – för att ta sig ett dopp i sjöar och hav, trots att temperaturen ofta ligger under noll. Det gäller att inte vara alltför frusen av sig! Och kanske måste man också vara modig, eller snarare på gränsen till smått tossig, för att våga sig på en sådan här julutmaning.

Årets juldopp är en tradition på många platser

Runt om i Sverige har årets juldopp blivit en populär jultradition. Detta vinterdopp är inte bara en uppfriskande utmaning utan även ett roligt och annorlunda sätt att fira julen. Många samlas vid lokala badplatser, klädda i festliga badkläder och tomteluvor, för att ta det kalla doppet tillsammans. Traditionen ökar stadigt i popularitet och ses som ett sätt att välkomna julen med glädje och gemenskap. Hur får du nys om julbadet? Information om var, när och hur brukar sprida sig som en löpeld i sociala medier.

Det kan finnas hälsofördelar med kallbad

årets julbad i kallt vatten en tradition i sverige
Bild: Wirestock via iStockphoto.com

Kallbad är en hälsotradition som länge uppskattats i Sverige och resterande Norden. Många tror på kallbadets hälsofördelar, som sägs vara att det kan stärka immunförsvaret, förbättra cirkulationen och minska spänningarna i kroppen. Vid kallbad påstås du också kunna få en endorfinkick som ger en känsla av välbefinnande. Men det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna. Kallbad i låga temperaturer kan vara en chock för kroppen och leda till att man förkyls eller får en hjärtattack. Det är därför viktigt att lyssna på din kropp innan du plumsar i. Delta i årets julbad med viss försiktighet, och då särskilt om du har hälsoproblem.

Så gör du julbadet skönare med bastubad

För att göra juldoppet till en ännu skönare upplevelse kan du kombinera det med ett varmt bastubad. Ett bastubad efter kallbadet hjälper till att värma upp kroppen snabbt och säkert, samtidigt som det ger en behaglig och avslappnande känsla. Bastubadet kan även förstärka några av de hälsofördelar som förknippas med kallbad, såsom förbättrad blodcirkulation och muskelavslappning. Att ta ett juldopp följt av ett bastubad är ett underbart sätt att uppleva den svenska vintern och dess traditioner, en upplevelse som förgylls av natur, gemenskap och den fnittriga känslan av att göra något smått tokigt.