Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Forskarna tipsar: 8 vanor som gör dig mer kreativ

Finns det något du kan göra för att stimulera din kreativitet och för att bli ännu bättre på att skapa? Bättre hälsa har låtit sig inspireras av forskning från The Greater Good Science Center på University of Berkeley och sammanfattar i denna artikel forskarna Scott Barry Kaufmans och Carolyn Gregoires tips på 8 vanor som gör dig mer kreativ.

Vi är alla kreativa

Många ser kreativitet som en gåva vilken är få förunnad, att bara några få är kapabla att kläcka fantastiska idéer och att skapa vackra saker. Enligt forskarna Scott Barry Kaufman och Carolyn Gregoire, bland annat verksamma vid The Greater Good Science Center på University of Berkeley, tyder forskning på det motsatta. Kreativitet gäller inte bara en liten utvald skara. Alla människor kan vara kreativa.

På sistone har neuroforskare blivit än mer medvetna om hur mångfacetterad kreativiteten är. Den har sin grund i många olika kognitiva processer och involverar hela hjärnan. Processerna pågår även på ett omedvetet plan. Detta innebär att hjärnan själv skapar mening av sammanhang, ja, till och med när du inte anstränger dig för att vara kreativ.

Om vissa personer är väldigt kreativa beror det på att de övar upp sina kreativa förmågor, att de engagerar hjärnan och de kognitiva processerna. Genom att göra brainstorming och att kläcka nya idéer till en vana kan du med andra ord träna hjärnan till att bli bättre på att just komma på nya saker. Men att vara kreativ handlar inte bara om idéstadiet. Det är en fråga om allt från att tillåta dig att fantisera till att praktisera mindfulness.

8 vanor som gör dig mer kreativ

1. Lek för att bli mer skärpt!

Du vet ju hur det är med lekande barn. Genom leken utforskar de nya perspektiv. De nya perspektiven leder i sin tur till nya idéer. Samma sak gäller för vuxna. Därför är det synd att många ser lek som något omoget. Kaufman och Gregoire menar att lekande vuxna kan få många fördelar i karriären eftersom det såväl stimulerar kreativiteten som inlärningsförmågan.

2. Hitta en balans mellan passion och rutiner

Passion och att verkligen älska att göra någonting är en positiv känsla som oftast får dig att känna dig inspirerad. Inspirationen bör du tillvarata då den kan driva dig framåt. Men glöm inte bort att du inte enbart kan förlita dig på den. Förverkligandet av idéer kräver också rutiner och en plan, att du inte ryggar undan för utmaningar och hårt arbete. Kreativitet kommer med andra ord inte helt utan ansträngning.

3. Dagdröm för att utvecklas på personliga och karriärmässiga plan

Hur många gånger har du inte fått höra att dagdrömmerier är ett slöseri med tid? Kaufman och Gregoire hävdar att dagdrömma är ett fantastiskt redskap på både personliga och karriärmässiga plan. Dels stärker det din kreativa förmåga och dels leder det till att du blir ännu bättre på att brainstorma fram bra projektidéer. Lägg därtill att din empatiska förmåga kan få en boost, och det ska ju inte underskattas hur viktig empati är i många sammanhang. Forskarnas råd: tillåt dig att dagdrömma och gör det ofta. Framför allt om du är involverad i projekt eller sysslor som kräver just kreativa idéer.

4. Ge dig själv egentid för att göda kreativiteten

Inte bara du utan även din kreativitet behöver andrum, lite egentid för reflektion. Kaufman och Gregoire berättar att neuroforskare har upptäckt att ensamhet, som innebär att du riktar fokus inåt, utvecklar nätverken i hjärnan på ett annat sätt än vad socialt samspel gör – så ta dig tid för båda! Dessutom kan att vara för dig själv göda kreativiteten. Idéer får näring av att reflektera på enmanhand.

5. Var öppen för nya upplevelser!

Om du verkligen vill bli ett kreativt geni ska du satsa på att utmana dig själv och att hela tiden uppleva nya saker. Nyfikenheten på okända områden och viljan till att hela tiden lära dig saker inom olika fält är tvivelsutan en fördelaktig drivkraft, som hjälper dig i såväl ditt idémakeri som i ditt skapande, menar Kaufman och Gregoire. Ny forskning tyder på att testa nya saker till och med är viktigare för kreativiteten än vad intellekt är. Att utforska områden och att lära dig nya saker betyder inte att du måste resa jorden runt. En så enkel handling som att gå en annan runda till jobbet, läsa en bok inom en genre du aldrig läst förut eller att prova en annan teknik nästa gång du målar räcker mer än väl.

6. Använd mindfulness för att hitta fokus

Precis som kreativitet mår bra av en balans mellan passion och rutiner, får den som mest spelrum om du lyckas balansera att låta tankarna vandra (som i dagdrömmande) och totalt fokus. Vad gäller förmågan att fokusera är mindfulness ett bra redskap, delger Kaufman och Gregoire. De två forskarna betonar vikten av harmoni mellan närvaro och dagdrömmande, ingetdera får ta överhanden.

7. Utveckla din känsliga sida för att få mer input

Det kan vara en förbannelse att vara överkänslig för intryck. Men det kan också vara en stor tillgång. I synnerhet i samband med kreativa praktiker och övningar. Ju mer känslig och mottaglig du är för omgivningen desto mer input får du som du kan använda i ditt idémakeri och skapande. Försök att hitta vägar till att utveckla din känsliga sida.

8. Tillvarata dina livserfarenheter i ditt skapande

Att drabbas av sjukdom och svåra förluster är inget vidare kul – Bättre hälsa vet! Samtidigt är allt det dåliga som drabbar dig i livet det som får dig att växa som människa, som gör dig mer inkännande och förstående och som får dig att se på livet i flera olika perspektiv. Dessa påprackade förmågor är dig väldigt behjälpliga när du skapar eftersom de förenar flera av de andra vanorna för kreativa masterminds. Det fina med att vara kreativ är att det kan ge dig så mycket tillbaka och ha en läkande effekt på sjukdomar och sorg, menar Kaufman och Gregoire. Vad sägs om att prova kreativt skrivande eller att börja måla?

Källa: The Greater Good Science Center, UC Berkeley.
Bild: © Baimieng  / Shutterstock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.