Kultur & Kuriosa Resor & Upplevelser

7 spännande fakta om lutande tornet i Pisa

”Det kommer aldrig någon att märka”, sa arkitekten som byggde lutande tornet i Pisa… I alla fall är det så berättelsen går om byggnationen av ett av världens märkligaste torn. Här har du sju spännande fakta om tornet som stod färdigt på 1300-talet!

fakta om lutande tornet i pisa
Bild: © Lorenzo Pacifico / Pexels
  1. Staden Pisa ligger i den italienska regionen Toscana och är rest över lera och sand.
  2. När ingenjören kom på att grundförhållandena för ett torn är ogynnsamma och att han dessutom glömt att bygga en ordentlig grund för det var det förstås redan för sent. Tornet stod färdigt. Men det var då arkitekten svarade ”Det kommer aldrig någon att märka”.
  3. Lutande tornet i Pisa byggdes från 1173 till 1372 och är ett fristående klocktorn tillhörande domkyrkan i Pisa. Katedralkomplexet utgörs av fyra byggnader och heter Campo dei Miracoli.
  4. 55 meter, så högt är tornet och för att komma högst upp i det går du 296 trappsteg.
  5. Tornet lutar mer och mer för varje år och till slut kommer det rasa samman, säger man. I skrivande stund lutar det cirka 4 grader.
  6. Sedan 1911 mäter professorerna vid universitetet i Pisa lutningen årligen. Mätningen sker alltid den 19 maj.
  7. Genom åren har nya försök att rädda lutande tornet gjorts. 1920 stärkte man grunden genom att tillföra cement. Från 1990 till 2001 pågick ett omfattande restaureringsarbete, och innan dess lutade tornet 5,5 grader. De 5,5 graderna motsvarar en lutning på ungefär 4,5 grader. Men detta fick man alltså någorlunda bukt med och i dag lutar tornet, som skrivet, cirka 4 grader. Tack vare den senaste restaureringen sägs tornet kunna stå i ytterligare ett par hundra år.

Kan du besöka lutande tornet i Pisa? Absolut! Och när du kommer till toppen av det kan du njuta av den vackra utsikten över den anrika staden.

Källor: Britannica.com; Towerofpisa.org; So-rummet.se; Wikipedia.org