Kroppen & Kurer

Här har du hälsoskälen till varför du ska sluta bita på naglarna

Att bita på naglarna är inte bara en irriterande ovana…

bita på naglarna, nagelbitning, nagelbitande, nagelvård, naglar, bättre hälsa, ohälsa, bakterier, sjuk, bra hälsa, må bra

Det är vanligt att bita på naglarna

Så många som upp till 30 procent av alla vuxna biter på naglarna. Anledningarna till varför man gör det kan vara många. Nagelbitandet kan exempelvis ha sin grund i att man är stressad, känner sig orolig, är nervös, har ett tvångsbeteende eller att man helt enkelt bara är uttråkad.

Nagelbitning kan leda till bakterie- och svampinfektioner

Om du någon gång har fått manikyr vet du säkert hur mycket skit manikyristen pillar bort från naglarna, det vill säga skit som du kan se med blotta ögat. Tänk dig då alla de bakterier som du faktiskt inte kan se och som du får in i kroppen varje gång du biter på naglarna. Förutom att kunna få i dig bakterier såsom stafylokocker och streptokocker är det inte helt ovanligt att nagelbitning kan leda till svampinfektioner – ja, även i kroppen!

Att bita på naglarna kan ge dig influensa

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet cirkulerar alltid mer än 200 förkylningsvirus samtidigt. Ett handslag, att ta på något som en förkyld person har rört vid, sedan kan olyckan vara framme. Genom att undvika att bita på naglarna minskar du risken för att just du ska bli förkyld eller, ännu värre, få influensan. Eftersom förkylnings- och influensavirus finns på huden rekommenderas att du tvättar händerna med jämna mellanrum.

Nagelbitande kan vara skadligt för tänderna

Den amerikanska The Academy of General Dentistry har funnit tydliga tecken på att nagelbitande kan orsaka att man får sprickor, flisor och/eller slitage på framtänderna. Vidare menar experter som är knutna till organisationen att bita på naglarna dessutom kan leda till att man får ont i tandköttet. I värsta fall kan man även få vävnadsskador på tandköttet. Hör med din tandläkare om tips och råd, om du tycker att ditt nagelbitande skadar din munhälsa.

Källa: Reader’s Digest.
Bild: © blackday / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.