Blogg

Jag äter godis när jag är trött…

Söndag kväll, inget godis på två dagar. Det är givet att jag ska skriva om snask. (Observera att blogginlägget innehåller affiliatelänkar.)

bättre hälsa, bra hälsa, må bra, kronisk smärta, kronisk sjukdom, dålig mage, IBS, magsår, förstoppning, förstoppad, trög i magen, socker, fasta, 5 dagars fasta, blöder från tarmarna, fibromyalgi, utmattad, äter godis, äter för mycket godis, mår inte bra

2016-12-11, klockan 20:57

Jag äter godis när jag är trött… Eller att äta är kanske fel ord. Jag nästan frossar i gottesaker och kan utan några som helst problem trycka i mig ett par godispåsar i ett nafs. Med återkommande förstoppning, blod från tarmarna och ett magsår som gör sig påmint ganska så ofta nuförtiden har jag insett att det inte längre är hållbart att jag äter socker i så pass stora mängder som jag gör. Jag mår inte bra av det. Varken i ett kortsiktigt eller långsiktigt perspektiv.

Jag är mycket väl medveten om varför jag äter godis som jag gör. Den ständiga värken och sömnlösheten har gjort mig helt utmattad, ändå har jag inte sjukskrivit mig under en längre period utan valt att kämpa på med både mitt företag och skoljobb. Egentligen har jag ingen vidare aptit så länge jag är hemma, vilket jag är till och med lunchtid under vardagarna liksom under helgerna. Faktiskt känner jag nästan alls inget sug efter godis eller kakor just då. Men så beger jag mig till skoljobbet, som har visat sig vara totalt dränerande, och när jag sedan kommer hem på kvällen kan jag inte tänka på något annat än den snabba kick jag får av en påse godis. Jag faller i fällan.

När man lever med en kronisk sjukdom måste man vara ärlig mot sig själv för att kunna orka. Jag insåg tidigt att jag inte mäktar med att jobba som pedagog, varför jag också snart bestämde mig för att sluta på jobbet. Jag har trots allt försörjning i form av mitt skrivande och Bättre hälsa. Jag har bara jobbat på skolan under en termin men kroppen har i och med utmattningen och frossandet blivit ännu mer bråkig.

Någonting händer med mig när jag befinner mig i ett hälsomässigt underläge: kämpaglöden exploderar. Jag har lovat mig själv att göra det som krävs för att jag ska kunna må bättre. Förra helgen beställde jag därför hem en 5-dagarsfasta från märket Nyform, och under denna helg har jag inlett fastan genom att strunta i sötsaker. Jag kommer ge förberedelserna en vecka innan jag sätter igång med den verkliga 5-dagarsfastan. För att motivera mig själv ytterligare har jag börjat föra en dagbok över mina fastedagar. Jag tänker att jag ska göra ett fett inlägg om just Nyforms 5-dagarsfasta i vilket jag på ett ärligt sätt berättar om mina upplevelser av den. Jag ser jättemycket fram emot att få genomföra projektet.

Vad är en 5-dagarsfasta?

Nyform, fasta, 5 dagars fasta, juicefasta

5-dagarsfasta från Nyform är ett fastepaket som innehåller ekologiska juicer, te, grönsaksbuljong och glaubersalt. I boxen finns också en manual med tydliga instruktioner till hur man genomför fastan dag för dag. Jag måste medge att jag var nervös inför fastan – det vill säga tills jag fick hem fastepaketet och läste igenom instruktionerna. Skälen till varför man väljer att fasta kan vara många. En fastekur, som Nyforms 5-dagarfasta, kan bland annat användas för att ställa om kroppens näringsupptag så att man kan ge kroppen en nystart. Jag vill redan här betona att man inte bör fasta för att uppnå viktnedgång och att mitt syfte med fastekuren inte är att just gå ner i vikt. Jag kommer fasta på grund av att jag mår dåligt i min mage och vill ge den en chans till återhämtning. Du kan läsa mer om Nyforms 5-dagarsfasta på Bodystore.com.

Text: Sandra Jönsson.
Bild: © Ruslan Mitin / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.