Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Här kommer 5 skäl till varför att bli skrämd kan vara bra för din hälsa

Det är inte så dumt att vara rädd ibland, om man ska tro Reader’s Digest. Här kommer deras 5 skäl till varför att bli skrämd kan vara bra för din hälsa! Med detta önskar Bättre hälsa dig en härlig Halloween och Allhelgonahelg.

bättre hälsa, rädsla, fruktan, bra hälsa, må bra, psykologi, livsstil, hälsa, vara rädd, Halloween, vad händer i kroppen när man blir rädd

  1. Rädsla kan skydda dig från fara. Likaväl som att vara rädd kan vara något negativt kan det vara en livsviktig känsla. Bokstavligt talat, alltså. För när du befinner dig i en farlig situation kan fruktan vara det som räddar dig, då rädsla triggar igång kroppsliga processer som gör att du får den styrka, det fokus eller den snabbhet som krävs för att kunna fly undan situationen.
  2. En gnutta rädsla kan hjälpa dig att leva livet fullt ut. Paradoxalt nog kan fruktan vara det som behövs för att du ska kunna betrakta vissa aspekter av livet i nya perspektiv. Det är framför allt när du ställs inför situationer som gör dig rädd och möter såväl situationerna som rädslan som du kan maxa den personliga utvecklingen. Tänk dig vad mycket du klarar av! Och mot alla odds.
  3. Rädsla kan boosta din karriär. Rädsla kan utlösa en stressreaktion i kroppen, och då börjar adrenalinet pumpa runt och runt. När du får en adrenalinkick kan du bli mycket mer skärpt och fokuserad på det du ska göra, varför denna reaktion kan ge dig ett karriärlyft (du kan genomföra uppgifterna bättre). Observera dock att daglig, och konstant, stress på jobbet inte är något bra och kan vara riktigt tärande.
  4. Rädsla kan vara kul. Jo, faktiskt. Det är därför du kollar på skräckfilmer, åker bergochdalbanor och hoppar bungyjump (om du nu gillar faror). Genom att utsätta dig för en skrämmande situation kan du få den där härliga ja, jag lever-känslan, en känsla som väldigt många eftersträvar.
  5. Rädsla kan föra människor samman. Det är vanligt att fruktan splittrar människor. Fördomar, rasism, ”vi”-och-”de andra”, krig och så vidare – samtliga uppräknade saker är tråkiga uttryck för att vara rädd. Men rädsla kan även ha en motsatt effekt. Den kan föra människor samman. När man blir rädd utsöndras peptidhormonet oxytocin, som leder till att vi söker tröst och gemenskap hos andra. Prova att titta på en skräckfilm tillsammans med en vän, om ni blir rädda och sätter er närmare varandra i soffan kan det ha att göra med oxytocinet i kroppen.

Källa: Reader’s Digest.
Bild: © Photographee.eu / Adobe Stock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.