Inredning & Trädgård

Inred med trä – 10 tips för att skapa ett rum med karaktär

Att inreda med trä kan skapa en varm och inbjudande atmosfär i ett rum. Genom att välja rätt träslag, använda trä som accent och kombinera det med andra material kan du skapa en unik och intressant inredningsstil. Här har du 10 inredningstips för att tillföra hemmet karaktär!

inred med trä tips

Träinredning är inte alltid så enkelt att få till snyggt, men när du lyckas får du det vackraste av rum. Som inredningstipsen här nedanför ger exempel på gäller det att inreda med balans. Ös inte på med för mycket trä – men var inte heller rädd för att matcha olika träslag med varandra.

1. Välj träslag med omsorg

Det finns många olika typer av träslag, vart och ett av dem med sin egen karaktär och stil. Välj en form av trä som passar din smak. Du kan också överväga att använda olika träslag i olika delar av ditt hem för att skapa variation. Men gör det då med omsorg! Om det inte finns en tanke bakom träinredningen kan det snabbt se rörigt ut. Med detta skrivet kan du med fördel leka runt med de olika träslagen…

2. Mixa ljust och mörkt

… för att mixa olika träslag kan skapa en intressant och varierad inredning i ditt hem. Var noga med att välja träslag som kompletterar och inte konkurrerar med varandra. Ljust och mörkt trä kan skapa behagliga och stilfulla kontraster.

3. Inred med rätt proportioner

Att inreda proportionsenligt är så klart grundläggande inom vilken sorts inredning som helst, men det kan inte påpekas tillräckligt ofta. Genom att välja en lagom stor trämöbel i förhållande till rummet där den ska stå kan du skapa ett vackert fokus, som varken känns för stort eller för litet.

4. Använd andra material

Blanda trä med andra material som metall, glas och sten för att skapa intressanta kontraster. Keramik och trä gör sig riktigt bra tillsammans.

5. Inred med gröna växter

På tal om att inreda med andra material än trä… Gröna växter och trä passar också jättefint ihop, då detta tillsammans skapar en naturlig och harmonisk känsla. Tack vare växterna får träinredningen dessutom liv och rörelse, utan att balansen försvinner.

6. Använd trä som accent

inreda med trä detaljer
Tips: Bege dig ut på träjakt i skogen eller på stranden och se om du kan hitta naturliga träskulpturer i form av drivved och grenar.

Använd trä som accent i form av mindre dekorativa föremål som träskålar, tavelramar och ljusstakar. Eller varför inte skaffa snygga träskulpturer!? Det behöver inte vara så mycket trä för att det ska göra skillnad för rummets känsla.

7. Fixa en varm belysning

Tänk på belysningen när du inreder med trä. En varm belysning kan förstärka den naturliga skönheten i trä och skapa en avslappnad atmosfär.

8. Inred med textilier

Lägg till textilier i form av kuddar, mattor eller gardiner för att mjuka upp ditt träinredda rum och skapa en ännu mysigare atmosfär. Trä passar ihop med många fina färger. När du ska välja textilier kan du för enkelhetens skull ha med dig en färgcirkel, även kallat färghjul. Då blir det lättare att se vilka färger som matchar varandra.

9. Låt träet tala för sig självt!

Tänk på att träet är vackert i sig självt och att du därför kan låta det tala för sig självt. När du har en vacker trämöbel bör du med andra ord inte överdekorera den. Nöj dig med någon fin pryl och/eller textil, men se till så att träet verkligen kommer fram.

10. Inred enkelt med trä

Ibland är enkelhet det bästa och snyggaste. Försök att inte överbelasta rummet med för mycket trä, utan använd det smart för att tillföra inredningen en naturlig touch. En enda trämöbel kan ge hela rummet ett lyft, så du måste inte ösa på med ett komplett trämöblemang i stil med Carpati.

Det här var 10 tips för att inreda med trä. Lycka till med ditt nästa inredningsprojekt!