Svårt att sova på grund av störande ljus? I så fall kan en sovmask komma väl till pass. Sovmasken hjälper dig nämligen stänga ute ljuset, vilket kan leda till att du somnar snabbare. Hur fungerar detta sömnhjälpmedel?
Ljuset har en direkt inverkan på sömnen. Det här beror på att det finns en relation mellan ljusets nivåer och kroppens rytm. När ljuset ändras under dagen ändras också energinivån i kroppen. Förändringen kan till och med påverka humöret. Från pigg till trött, bara sådär!
Kroppen är också olika ljuskänslig vid olika tidpunkter på dygnet. Den största känsligheten infaller ungefär två timmar före sängdags och under den första vakna timmen efter att man sovit. Under de ljuskänsligaste stunderna är sömnigheten och sömnen även lättstörda.
Kanske är det just därför som minsta lilla ljus kan göra så att man ligger sömnlös. Det handlar inte bara om ljuset från månen och stjärnorna, utan likaså om det elektriska ljuset från gatubelysning eller blinkande knappar. Det är då en sovmask kan hjälpa.
5 olika typer av sovmasker
Från tyg till gel – läs om typer av sovmasker i testet på Sovgott.se. Nedanför listas också olika varianter:
- Tygmasker i enkel bomull eller i lyxig kashmir, tygmaterialen och prisklasserna är många
- Gelmasker för en lindrande och svalkande känsla över ögonen
- Tyngdmasker för en lugnande beröring
- Värmemasker för lindring och avslappning
- Vadderade masker för bättre och mjukare passform
Alternativ till masker
Vilka alternativ finns till att sova med mask? Nedanför följer exempel:
- Lägga en sjal eller handduk över ögonen
- Sätta upp en mörkläggningsgardin i sovrummet
Vilken sovmask är bäst?
Sett till enbart de olika kategorityperna av sovmasker är det inte helt enkelt att svara på vilken sovmask som är bäst. Forskning tyder på att maskerna faktiskt kan hjälpa vid insomningssvårigheter, men eftersom man ännu inte brutit ner sovmaskerna i de olika typerna och exempelvis studerat hur en gelmask kan påverka sömnen är det bästa alternativet att prova dig fram. Hur sovmaskerna påverkar sömnkvaliteten har man delvis tittat närmare på.
Fungerar sovmasker verkligen?
Enligt hälsosajten Healthline – se källorna längst ner i artikeln (!) – förekommer mindre studier där man exempelvis sett tecken på att sova med mask kan förlänga tiden man befinner sig i REM-sömn. Den förmodade bättre sömnkvaliteten har då skett trots att studiesubjekten sovit i bland annat sjukhusmiljöer med störiga ljus och ljud. Medical News Today menar i sin tur att studier tyder på att kombinationen av sovmask och öronproppar kan ha bäst effekt på hur snabbt man somnar och på hur länge man sover utan avbrott.
Uppenbarligen är det många som störs av ljus och ljud även i sömnen, så att stänga ute intrycken kan alltså ha en positiv effekt på sömnen.
Så påverkas huden av masken
Det finns de som menar att sova med mask ger yngre hud och motverkar mörka ringar under ögonen. Enligt Medical News Today är sådana påståenden mest anekdotiska eftersom det egentligen inte finns några större studier på huruvida sovmasker har positiva hudeffekter. Det finns inte heller något som säger emot detta, så Medical News Today tycker man ska prova sig fram själv.
Däremot är det viktigt att man inte bär en smutsig sovmask. Orenheter kan nämligen göra så att man får akne, eksem och hudinfektioner. Om masken känns och ser smutsig ut bör du därför tvätta den innan användning. Frånsett detta ska sovmasker inte ha några direkta negativa effekter på huden, menar Medical News Today i en artikel som du finner länken till längre fram i denna text.
Situationer när du kan använda
Att kunna blockera ljuset och låta ögonen vila i mörker kan vara skönt när…
- … Du ska sova
- Du ska ta en tupplur
- Du ska flyga långväga
- Du ska slappna av
- Du ska lindra huvudvärk
Genom att även använda öronproppar kan du, som nämnts, blockera både ljus och ljud. Efter en stressig och bullrig dag kan det kännas välbehövligt att stänga världen ute en stund, och då är alltså detta ett smidigt alternativ.
Viktiga saker att tänka på
Går det att underlätta sömnen ytterligare? Det finns en del knep…
- Prova att hålla dig till samma rutiner vid läggdags
- Prova att skippa koffein, alkohol och stora matportioner innan du ska lägga dig
- Motionera regelbundet – gärna utomhus för att främja bildningen av sömnhormonet melatonin
- Uppsöka sjukvård om sömnsvårigheterna inte försvinner
Källor:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/eye-mask-for-sleeping-benefits
https://www.healthline.com/health/sleep-mask-game-changer