Kroppen & Kurer Mode & Skönhet Psykologi & Livsstil

10 knep för en bättre skönhetssömn

En god natts sömn kan göra under för utseendet, så det här med att få sin skönhetssömn är inte helt taget ur luften…

10 knep för en bättre skönhetssömn

Nej, redan 2010 skrev SVT Nyheter om nya rön kring kopplingen mellan en bra sömn och ett fräschare utseende. I en studie från Karolinska Institutet hade samma deltagare fotats efter en bra respektive dålig natts sömn, och sedan fick andra bedöma vilket av utseendena som var mest attraktivt. Det utvilade utseendet ansågs vara det snyggaste, berättar SVT om. Så hemligheten bakom ett attraktivt utseende kanske är det mest grundläggande: att vara utvilad. Vilka knep finns för att få en så bra skönhetssömn som möjligt? Nedanför listas 10 tips – häng med!

  1. Skapa en rutin kring sömnen och försök hålla dig till den så långt det går. En sådan rutin består främst av att försöka lägga dig och vakna vid samma tid varje dag. Det här kan underlätta insomningen och förbättra sömnkvaliteten.
  2. Undvik koffein och alkohol före läggdags, och egentligen på kvällen eftersom detta kan stressa kroppen. Även stora matportioner kan göra det svårare för dig att somna. Tänk helt enkelt på vad du äter och dricker.
  3. Skapa en lugn och skön miljö med färger och ljus du själv upplever som vilsamma.
  4. Träna och motionera regelbundet – men skippa för intensiv träning precis innan läggdags. Regelbunden träning och motion under dagtid hjälper kroppen att bli trött.
  5. Tillbringa tid utomhus en stund varje dag, gärna under en promenad så att du både får ljus och motion. Utomhustid främjar kroppens förmåga att bilda sömnhormon, där vistelse i dagsljuset är viktigt.
  6. Träna yoga, qigong och avslappning innan läggdags, då detta kan hjälpa dig komma i stämning och varva ner inför sömnen. Denna sorts träning eldar inte på adrenalinet på samma sätt som exempelvis styrka och kondition kan göra.
  7. Skaffa en skön säng och sängkläder för att få bättre avlastning och vila. Sängens kvalitet kan påverka sömnkvaliteten och är därför en bra investering i ditt allmänna välmående.
  8. Skippa helst skärmarna innan läggdags.Få saker kan stressa och störa vilan i samma utsträckning som det egentligen meningslösa döskrollandet på mobilen och plattan. Läs hellre en bok eller tidning, eller varför inte lösa korsord? Det finns med andra ord andra sätt att sysselsätta händerna än att fippla med mobilen.
  9. Mörklägg rummet eller använd sovmask för att underlätta sömnen. Många störs av ljus, och då både av naturligt och elektroniskt ljus. Att sova med mask är en enkel lösning på vad som kan vara ett ganska jobbigt problem. Du kan även prova att lägga en sjal eller handduk över ögonen, alternativt satsa på att köpa en mörkläggningsgardin.
  10. Skriv av dig oron. Om du har för vana att ligga sömnlös över ältande kan du prova att skriva av dig dina tankar. Det behöver inte vara en lång roman, några ord kan räcka. Ibland behöver man bara få ur sig det som tynger en.

Det här var 10 knep för en förhoppningsvis bättre skönhetssömn. Givetvis kan du även använda olika nattkrämer, men i grund och botten är sömnkvaliteten det viktigaste för att du ska vakna med ett piggt och fräscht utseende.