Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Köpa bh – 5 tips för att välja rätt utifrån din kropp

Köpa bh – hur väljer du rätt modell och storlek utifrån din kropp?

välja rätt bh
Bild: © Eli Ra via Pexels

Genom att välja rätt bh får du ett plagg som sitter skönt och stöttar där det behövs. Här har du fem tips på hur du kan gå till väga:

  1. Mät bysten för att hitta rätt storlek. Mätningen gör du genom att först mäta under brösten – alltså direkt vid revbenen – och att sedan mäta på den punkt där brösten skjuter ut mest. Sannolikt är detta mitt på bysten, vid bröstvårtan. Använd ett måttband och mät runt brösten, så att du får omkretsen på de båda ställena. Dina mått avgör vilken bh-storlek som passar bäst. Du kan alltid be butiksbiträdande om hjälp med att prova bh.
  2. Bär t-shirt när du shoppar bh, alternativt en tajt topp i ett annat tunt tyg. På så sätt får du en rättvis bild av hur plagget kommer harmoniera med den övriga klädseln.
  3. Prova ordentligt genom att böja dig fram lite lätt, lägga brösten tillrätta i kuporna och att sedan spänna fast bh:n. Känn efter hur plagget sitter – och titta noggrant. Om du får dubbelbröst, det vill säga om brösten spiller över, är bh:n sannolikt för liten. Prova då en större storlek. Om det är glapp mellan brösten och kuporna kan det i stället vara så att plagget är för stort. Prova då en mindre storlek. Spänn åt bh-banden och om banden ändå känns för stora och glider ner kan du behöva en annan modell. Tänk på att bh:n ska sitta nästan som en andra hud mot kroppen.
  4. Anpassa valet utifrån dina förutsättningar. Om du har värk i bröstkorgen och/eller ryggen kan det exempelvis vara skönt med en bygellös bh eller åtminstone med ett plagg i mjukare material.
  5. Köp flera bh:ar åt gången. En bh håller nämligen inte så länge. Räkna med allt från ett halvår till ett år innan den är nött och därmed tappar lite av sin stödfunktion. Om du bara använder en och samma bh slits den sannolikt fortare, så ett litet lager är alltid bra att ha hemma i garderoben. Det kan ju också vara så att du behöver olika former av bh:ar till olika tillfällen.

Källa: Womansday.com