Psykologi & Livsstil

Se över dina lån – och spara pengar varje månad

spara pengar på lån

Hur mycket du har i lån – och vilken låneform du har ­– påverkar dina månadsutgifter. Kan du se över lånen och därmed spara pengar varje månad?

se över dina lån och spara pengar varje månad
Bild: © 89Stocker via Canva

De skenande priserna i vardagen medför mindre pengar över varje månad. Åtminstone i de allra flesta hushåll i Sverige just nu. När man har ett begränsat ekonomiskt utrymme kan man med fördel se över vad man faktiskt kan påverka. Finns det möjlighet att samåka med kollegorna till jobbet, byta elavtal och/eller minska elförbrukningen samt att baka in smålånen i ett och samma lån?

Börja med att se över småkrediterna och -lånen

Smålån såsom kredit- och smslån är i regel dyra lån. Av den anledningen bör du betala av lånen snarast möjligt. På så sätt sparar du pengar varje månad direkt, då de vanligen höga ränte- och tilläggskostnaderna får ett tvärt slut. Men det är inte alltid möjligt att lösa kreditlånen, och särskilt inte när hushållets ekonomi redan är pressad. Då finns ett annat alternativ: Ett samlingslån.

Försök att samla lånen till ett billigare privatlån

Att samla lån under ett enda lån innebär att du kan baka in alla dyra smålån i ett billigt större lån. Samlingslånet är egentligen en form av privatlån och för att få ett genomgår du en kreditprövning. Vilken kreditupplysningstjänst långivaren använder varierar, men vid större lån brukar de flesta vända sig till UC.

spara pengar på att jämföra lån
Bild: © 89Stocker via Canva

Ju bättre förutsättningar du har, desto billigare lån får du. Det går dock att få ett samlingslån även när förutsättningarna inte är 110. Kolla därför upp möjligheten! Att försöka samla lånen är definitivt en sten som är värd att vända på, eftersom du har allt att vinna på det. I bästa fall sänker du dina månadskostnader med hundra- eller tusenlappar.

Jämför lånen för att hitta det billigaste alternativet

Om du ska stuva om bland lånen, och däribland ansöka om att få ett samlingslån, är det en bra idé att först jämföra lånen. Numera finns gratistjänster som syftar till att hjälpa låntagare i Sverige få lättöverskådliga alternativ att välja på, så att kostnaderna och villkoren kan jämföras utifrån tydliga och likvärdiga parametrar.

När du använder dig av en låneförmedlingstjänst skickar du in en enda ansökan och genomgår en enda kreditupplysning, men du kan få tiotals olika förslag. Med andra ord behåller du din kreditvärdighet och du får de olika alternativen listade uppifrån och ner. Tack vare en sådan här lånjämförelse kan du spara tusentals kronor.

Amortera på lånen framför att spara – i en del av fallen

En av de vanligaste sakerna man får höra om lån och sparande är att det är bättre att amortera på lånen än att spara pengar i fonder, för att exemplifiera. När det kommer till dyra kredit- och smslån bör dessa definitivt betalas av snarast. Det är nämligen svårt att få en högre avkastning på sparande än vad du betalar i extra lånekostnader i de här fallen.

Amortering kan även vara en bra sparform när du inte är en så värst disciplinerad småsparare. Du sparar då pengar dolt i exempelvis din bostad, som förhoppningsvis ökar i värde med tiden. I längden får du också en lägre boendekostnad. Väljer du den här sparformen bör du dock inte amortera så mycket att du inte har råd att buffertspara.

Om du däremot är en disciplinerad sparare är det inte säkert att amortering av bostadslånet är det bästa sparalternativet för dig. Fundera på vad du vill uppnå med ditt sparande och när du behöver pengarna. Amortering är ett ganska låst sparande, vilket både har sina för- och nackdelar.

Kan man spara pengar genom att se över lånen?

För att summera det hela: Genom att se över lånen kan du spara pengar varje månad. Detta gäller särskilt om du har smålån i form av kredit- och smslån, som du kan samla i ett större lån om du inte har råd att betala av dem direkt.

Även genom att jämföra lån med varandra kan du hitta ett bra och billigt alternativ för dig. Eftersom du får de olika alternativen listade svart på vitt kan du enkelt överblicka vilket samlingslån som är bäst vad gäller både kostnaden och villkoren. Använd med fördel en gratis låneförmedlingstjänst när du ska jämföra lånen.

Att amortera, eller snarare lösa, de dyra smålånen ger alltid en snabb effekt på plånboken. Mer pengar över! Men beroende på dina förutsättningar är det inte säkert att göra extraamorteringar på bostadslånet är det bästa alternativet för just dig. Vilka kort- respektive långsiktiga ekonomiska mål har du?